Σεξ, μοιχεία και κατασκοπεία - Το σκάνδαλο Προφιούμο που έριξε την κυβέρνηση της Βρετανίας

Το πολύκροτο σκάνδαλο, στο οποίο πρωταγωνίστησε, ήταν από τα μεγαλύτερα του 20ου αιώνα.

Οδήγησε ανθρώπους στην αυτοκτονία, πολιτικούς στο περιθώριο, έριξε μια κυβέρνηση και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

  • Και όλα αυτά, για τα μάτια και το κορμί μιας γυναίκας.

Αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο γνωστός μπον βιβέρ και γιατρός Στίβεν Γουόρντ οργάνωνε στο Μπέρκσαϊρ άλλο ένα πάρτι.

Ανάμεσα στους υψηλούς καλεσμένους, ήταν και ο πανίσχυρος υπουργός Πολέμου της Αγγλίας, ο Τζον Προφιούμο.

Ο συντηρητικός και παρασημοφορημένος πολιτικός, ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον και υπήρξε πάντοτε άμεμπτος και σοβαρός.

Όπως συνήθιζε ο Γουόρντ, στο πάρτι είχαν προσκληθεί και πολλές νέες και όμορφες κοπέλες, «έτοιμες για όλα».

Μια από αυτές, ήταν και η χορεύτρια του καμπαρέ, Κρίστιν Κέλερ.

Όταν ο Προφιούμο την είδε, συγκλονίστηκε και προσπέρασε κάθε αναστολή. Η πανέμορφη Κέλερ ανταποκρίθηκε και για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχαν ερωτικές σχέσεις.

Ήταν μια συνηθισμένη ερωτική περιπέτεια, ανάμεσα σε έναν ώριμο άνδρα, που βαρέθηκε τη γυναίκα του και μια κοπέλα ελαφρών ηθών.

Ή μήπως όχι;

Ένα χρόνο αργότερα, το 1963, αποκαλύφθηκε ότι ο Προφιούμο μοιραζόταν την ίδια κοπέλα με τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης, τον Γιεβγκένι Ιβανόφ.

Οι εφημερίδες διατύπωναν ερωτήματα, για το πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω του κρεβατιού της Κέλερ.

Όλοι μιλούσαν πλέον για παιχνίδια κατασκόπων και αρκετοί για εσχάτη προδοσία.

Τον Μάρτιο, η υπόθεση Προφιούμο έφτασε στη βρετανική Βουλή. Ο υπουργός Πολέμου αρνήθηκε τα πάντα.

Στην ομιλία του επέμενε, ότι δεν είχε καμία σχέση με την 20χρονη καλλονή. Τον Ιούνιο όμως, μετά από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης, του Τύπου και της κοινής γνώμης, διέψευσε τον εαυτό του.

Δήλωσε στο βήμα της Βουλής, ότι είπε ψέματα, για να προστατέψει την τιμή της οικογενείας του και παραιτήθηκε.

Η Βουλή ανέθεσε, τον Σεπτέμβριο του ’63, στον λόρδο Ντένιγκ, να ψάξει διεξοδικά την υπόθεση και να συντάξει αναλυτικό πόρισμα.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, αποδόθηκαν ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή καθυστέρησε να διαλευκάνει την υπόθεση και υποστηρίχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση προδοσίας ή κινδύνου της εθνικής ασφάλειας.

Οι πολιτικές συνέπειες

Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Χάρολντ Μακ Μίλαν, παραιτήθηκε, επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, που επιδεινώθηκαν μετά το σκάνδαλο.

Ο Στίβεν Γουόρντ και η Κριστίν Κέλερ οδηγήθηκαν σε δίκες, με τις κατηγορίες του πλουτισμού από ανήθικες πράξεις και ψευδορκίας.

Ο γιατρός που είχε διοργανώσει το πάρτι, αυτοκτόνησε μια μόλις μέρα μετά την καταδίκη του και η χορεύτρια καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση.

Επιτέλους η αλήθεια

Το 2001, η Κρίστιν Κέλερ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της: «Επιτέλους η αλήθεια», στον εκδοτικό οίκο, που είχε ιδρύσει ο παππούς του Χάρολντ Μακμίλαν, ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός που παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου.

Η πρώην χορεύτρια ανέφερε, ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης και πως συνεργαζόταν με τον Ιβανόφ.

Σκοπός τους, όπως αναφέρει, ήταν να πάρουν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα από τον χαρτοφύλακα του Προφιούμο. Ήθελαν να ανακαλύψουν τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία, όσο εκείνη απασχολούσε τον υπουργό στην κρεβατοκάμαρα.

Η Κέλερ μάλιστα, κατηγόρησε τον Γουόρντ, ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από το κατεστημένο, προκειμένου τα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ροζ πτυχές της υπόθεσης και να καλυφθούν έτσι τα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια.

Αν και προσπάθησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, δεν τα κατάφερε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, ήταν η συμμετοχή στο βίντεο κλιπ του Μπράιαν Φέρι «Kiss and tell».

Ο Τζον Προφιούμο τιμήθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο πριν από 10 χρόνια και πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Δίπλα του είχε πάντα τη σύζυγό του, που δεν τον χώρισε, παρά την απιστία του.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Δημοφιλή Αρθρα