Το χωριό της Νορβηγίας που μεταφράζουμε λανθασμένα ως «Κόλαση»

Υπάρχει ένα χωριό της Νορβηγίας που είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο, ειδικά ανάμεσα στους λάτρεις της metal. Κι αυτό γιατί ονομάζεται «Hell», που αν μεταφραστεί από τα αγγλικά σημαίνει κόλαση.

 

Το χωριό βρίσκεται κοντά στην πόλη Τροντχάιμ, την οποία γνωρίζουμε από την ποδοσφαιρική ομάδα Ρόζενμποργκ και έχει δικό του σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών, οι οποίοι θέλουν να φωτογραφηθούν δίπλα στην πινακίδα με το τοπωνύμιο.

Και μπορεί όλοι εκτός Νορβηγίας όταν το βλέπουμε να σκεφτόμαστε αυτόματα το «Κόλαση», αλλά στα νορβηγικά η λέξη έχει άλλη σημασία. Στα σύγχρονα λοιπόν νορβηγικά σημαίνει «τύχη» ή «ευτυχώς» (η κόλαση λέγεται «helvete»), αλλά το όνομα του χωριού προέκυψε από κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στην περιοχή υπάρχουν βράχοι οι οποίοι προεξέχουν, κάτι που στα παλιά νορβηγικά ονομαζόταν hellir, το οποίο επίσης σημαίνει και σπήλαιο σε γκρεμό. Οπότε εντάξει, δεν χαλάει το hype μας, ότι «υπάρχει κόλαση στη Γη και είναι στην Νορβηγία», καθώς πάντα αυτό θα μας έρχεται πρώτο στο μυαλό, αλλά στην πραγματικότητα αν ακούσετε τη λέξη στη Νορβηγία θα σημαίνει τύχη, κάτι που όλοι βέβαια θα χρειαστούν στην κόλαση...