Ανακαλυφθήκαν τα αρχαιότερα παπούτσια στον κόσμο - Χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια

Ανακαλυφθήκαν τα αρχαιότερα παπούτσια στον κόσμο - Χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα παπούτσια στον κόσμο. Ο λόγος για ένα ζευγάρι χειροποίητα σανδάλια που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 6.000 χρόνια. 

Τα σανδάλια είναι μεταξύ των αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην Ισπανία, η οποία των 19ο αιώνα είχε λεηλατηθεί από ανθρακωρύχους.

Τα παπούτσια είχαν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εξαιτίας της χαμηλής υγρασίας και των δροσερών ανέμων που επικρατούσαν στο σπήλαιο.

Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένα αντικείμενα από φυτικές ίνες που ανακαλύπτονται στη νότια Ευρώπη» δήλωσε η αρχαιολόγος Maria Herrero Otal, που συνυπογράφει τη σχετική μελέτη.

«Οι τεχνικές και ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονταν το δέρμα αναδεικνύει τις ικανότητες των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Μάλιστα, ορισμένα αντικείμενα κατασκευάστηκαν έως και πριν από 9.000. 

Η συλλογή βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Ανδαλουσία, την οποία προσέγγισε για πρώτη φορά το 1831 ένας γαιοκτήμονας στην προσπάθεια του να μαζέψει γκουάνο από νυχτερίδες.

Δύο δεκαετίες αργότερα ανθρακωρύχοι που πραγματοποιούσαν εξόρυξη ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και -μεταξύ άλλων- δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

πηγη : www.ethnos.gr