Μάγεψε στην παρθενική της συναυλία η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου

Με νιάτα, ταλέντο και υπέροχη μουσική γέμισε το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η παρθενική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου σηματοδότησε την έναρξη ενός καινούριου πολιτιστικού θεσμού, ιδιαιτέρως σημαντικού για την πόλη.

Τη συναυλία προλόγισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί καίριο πυλώνα των προσπαθειών που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση του τόπου και εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου να εξελιχθεί στο φυτώριο που θα οδηγήσει στην υλοποίηση ενός ακόμα μεγαλύτερου ονείρου: Τη Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός : «Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, υποσχεθήκαμε να επενδύσουμε στην αλληλεγγύη, στην τέχνη, τον πολιτισμό και στην ποιότητα ζωής. Σας βεβαιώνω ότι αφιερώνουμε καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις για το επιτύχουμε.

Μετά από πολύμηνη και επίπονη προετοιμασία έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό – τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου. Μια ορχήστρα που στελεχώνεται από νέους και νέες του τόπου μας και θα αποτελέσει φυτώριο για την πραγματοποίηση ενός μεγαλύτερου ονείρου: τη δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κρήτης.

Ένα όραμα δεκαετιών, σήμερα γίνεται πραγματικότητα, υπό την καθοδήγηση ενός κορυφαίου μαέστρου, του συμπολίτη μας Μίλτου Λογιάδη. Τον ευχαριστώ που εμπιστεύθηκε αυτή την προσπάθεια και εγγυάται με το κύρος του αυτά ακριβώς που επιδιώκουμε – την άριστη ποιότητα, τη διάρκεια και την προοπτική για τον θεσμό και για τα νέα παιδιά που συμμετέχουν στην ορχήστρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίσης συμπολίτης μας διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης,   αποτελούν πλέον πολύτιμους συνεργάτες του Δήμου και στυλοβάτες των προσπαθειών του στον πολιτισμό. Ευχαριστώ επίσης τους εξαίρετους μουσικούς που εργάζονται άοκνα για την επιτυχία της ορχήστρας. Και βεβαίως τους νέους καλλιτέχνες μας που θα απολαύσουμε απόψε στην πρώτη τους εμφάνιση, μαζί με τη νεανική χορωδία του Δήμου μας, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως. Να ξέρουν όλοι ότι σε καιρούς σαν τους σημερινούς, η ανάταση ψυχής που πρόκειται να μας προσφέρουν, αποτελεί για μας καταφύγιο και ίαμα ψυχής.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΗ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Γιώργο Τσαγκαράκη και τους συνεργάτες του υπηρεσιακούς για αυτό το επίτευγμα. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλα είναι δυνατά».

Τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης, Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, Αθλητισμού κ. Κώστας Βαρδαβάς, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Ρασούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού GianAndreaGarancini, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα δημοτικής περιουσίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου. Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Μίλτος Λογιάδης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μάθημα που δίνει στα νέα παιδιά η συμμετοχή τους στην Ορχήστρα.

Αναφορικά με την δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμβολή του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη ενώ σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και οι καταξιωμένοι εκγυμναστές. Ο Κρητικός, καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Χανδράκης, ανέλαβε εκγυμναστής των εγχόρδων της ορχήστρας. Μαζί του ο Βασίλης Σκούρας, κορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ανέλαβε εκγυμναστής των χάλκινων πνευστών οργάνων . Και τέλος, ο Παναγιώτης Δράκος, καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, ανέλαβε την εκγύμναση των ξύλινων πνευστών οργάνων. Όλοι μαζί αποτελούν και τη διοικούσα επιτροπή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου. Την ενορχήστρωση των κομματιών ανέλαβε ο Γιώργος Κυριακάκης, ο οποίος διδάσκει σύνθεση και σύγχρονη μουσική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Μετά από επαφή με τα ωδεία της Κρήτης και προσπάθειες ενός και πλέον έτους, την ορχήστρα πλαισιώνουν νέοι από το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο! Δημιουργήθηκε τμήμα προετοιμασίας για παιδιά που δεν είναι ακόμα σε θέση να ενταχθούν στην ορχήστρα ωστόσο μπορεί να έχουν μία θέση σε αυτή στο μέλλον. Η ορχήστρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε νέο και νέα που θέλει να συμμετάσχει σε αυτή.

Τις ομιλίες ακολούθησε η πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή και της βραβευμένης Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου. Μετά από ένα μελωδικό ταξίδι στις νότες των ChristophWillibaldGluck, ModestMussorgsky, EdwardGrieg, GabrieleFaure, MortenLauridsen, WolfgangAmadeusMozart αλλά και την Λιλιπούπολη του Νίκου Κυπουργού, οι νέοι και οι νέες μουσικοί του τόπου μας, έκλεισαν την συναυλία με το «Μια πόλη Μαγική» του Μάνου Χατζιδάκι, συγκινώντας ιδιαίτερα τον κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου   Ηρακλείου

Α΄ Βιολί

Γιατράκη Μαρία

Ζαϊμάκης Ορφέας

Μανίκα Χαρά – Δήμητρα

Νταλίπι Ειρήνη

Τσάπαρη Σταυρούλα

Τσούρα Ραϊς

Χανδράκης Δημήτρης

Αλέξανδρος Χρυσουλάκης

Β’ Βιολί

Παπαδάκης Νίκος

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

Σαλμάν Κατερίνα

Σφακιανάκη Αννα

Τσιάπα Ιωάννα

Χλιαβώρας Γεώργιος

Βιόλα

Δημοπούλου Τζωρτζίνα

Νταλίπι Αγκρόν

Βιολοντσέλο

Γαλανάκη Ελπίδα

Ζαϊμάκης Αγγελής

Σπυριδάκης Κώστας

Τζόνη Ζέτα

Κόντρα Μπάσο

Πολυχρονάκης Γιάννης

Γαλλικό Κόρνο

Κατσαράκη Μαρία

Φωτόπουλος Γιάννης

Κλαρινέτο

Αναστασιάδη Εύα

Ρουσάκη Σοφία

Σειραγάκης Κωνσταντίνος

Φαγκότο

Πριόβολος Βασίλης

‘Ομποε

Νικολαΐδη Στέλλα

Τρομπέτα

Αγιουτάκη Ιωάννα

Κατσαράκης Γιώργος

Σταμούλης Θάνος

Σταμούλος Γιώργος

Φωτοπούλου Μαριάνα

Τούμπα

Ρήγας Νίκος

Τρομπόνι

Ζαχαράκης Ζαχαρίας

Παλιός Κώστας

Φλάουτο

Βασιλάκη Ελένη

Βλαχάκη Πελαγία

Γκολαίμη Μαρία

Κατσαράκη Αλίκη

Κτενιαδάκη Μαρίνα

Λαλάκος Αρεταίος

Μαθιουδάκη Κυβέλη

Πατμανίδη Ολυμπία

Στρατάκη Κωνσταντίνα

Κρουστά

Αμβρονιδάκης Σαμουήλ – Δημήτρης

Βεργετάκης Γιώργος

Γρινιεζάκης Εμμανουήλ

Πινακουλάκης Μάνος