Το... CSI στην Κρήτη ! - “Φως” σε υποθέσεις εγκλημάτων

“Φως” σε υποθέσεις εγκλημάτων με χρήση περιστρόφων, ακόμα και όταν αυτά δεν ανευρίσκονται...

αναμένεται να ρίξει ένα πιλοτικό πείραμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις επόμενες εβδομάδες στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων.

Το πείραμα, το οποίο θα γίνει από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με επικεφαλής την ιατροδικαστή και λέκτορα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας, Έλενα Κρανιώτη, αναμένεται να βοηθήσει το ιατροδικαστικό έργο σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών από πρόθεση, όταν το θύμα βάλλεται στην κεφαλή.

Ο ιατροδικαστής θα μπορεί να αποφανθεί για τον τύπο του όπλου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί, ακόμα κι όταν αυτό δεν το βρίσκουν οι Αρχές. Επίσης, θα μπορεί ο ιατροδικαστής να κάνει προσομοιώσεις για να δείξει αν, για παράδειγμα, η κατάθεση ενός υπόπτου είναι συμβατή ή όχι με τα ευρήματα.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η ίδια η κα Κρανιώτη εξηγεί «τα πειράματα που θα διεξαχθούν στα Χανιά αφορούν προσομοίωση πυροβολισμών στην κεφαλή με περίστροφο. Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε σφαίρες συνθετικού οστού (SYNBONE spheres of polyurethane), οι οποίες κατασκευάζονται στην Ελβετία και χρησιμοποιούνται για πειράματα τέτοιου τύπου. Οι σφαίρες αυτές υποκαθιστούν το κρανίο στο πείραμα. Θα τις γεμίσουμε με βαλλιστικό gel, το οποίο υποκαθιστά τον εγκέφαλο και έτσι έχουμε ένα μοντέλο κεφαλής, το οποίο μπορεί να βληθεί με διαφορετικού διαμετρήματος περίστροφα. Οι “κεφαλές” θα βληθούν από απόσταση περίπου 0,5 μ. με σκοπό να γίνει προσομοίωση ανθρωποκτονίας με πρόθεση – τύπου εκτέλεσης. Ολη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο Σκοπευτήριο Χανίων, διότι οι εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες και πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, η κα Κρανιώτη σημειώνει «σκοπός του πειράματος είναι να δούμε τις διαφορές στη μορφολογία του τραύματος στην κεφαλή (σχήμα, μέγεθος τραύματος εισόδου/ εξόδου) που προκαλείται από διαφορετικού διαμετρήματος περίστροφα και που έχει βληθεί από την ίδια απόσταση. Η γνώση αυτή είναι χρήσιμη για την ιατροδικαστική επιστήμη, γιατί επιτρέπει τη συσχέτιση της απόστασης βολής, του διαμετρήματος της βολίδας και του τραύματος. Αυτό θα επιτρέψει στον ιατροδικαστή να συσχετίσει συγκεκριμένα πρότυπα τραύματος (trauma patterns) συγκεκριμένου διαμετρήματος βολίδες γεγονός που σημαίνει πως θα μπορεί να αποφανθεί για το είδος όπλου που χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις που το όπλο δεν ανευρίσκεται στον τόπο του συμβάντος. Επίσης, η χρήση βαλλιστικών πειραμάτων θα επιτρέπει στον ιατροδικαστή να κάνει προσομοιώσεις για να δείξει αν π.χ. η κατάθεση ενός υπόπτου και το συγκεκριμένο σενάριο που παρουσιάζει είναι συμβατή ή όχι με τα ευρήματα (αναπαράσταση με πειραματικό μοντέλο)».

Για το αν έχει ξαναγίνει παρόμοιο πείραμα στην Ελλάδα ή γενικότερα στον κόσμο, η ίδια υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου τύπου πιλοτική μελέτη στην Ελλάδα. Εχουν γίνει βαλλιστικά πειράματα με παρόμοια μοντέλα απ’ άλλες ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό. Τα εν λόγω πειράματα είχαν διαφορετικό στόχο από τον δικό μας, που εστιάζει στις διαφορές στα πρότυπα τραύματος (σε μακροσκοπικό επίπεδο) σε περίστροφα αποκλειστικά. Απ’ όσο γνωρίζουμε το εν λόγω εγχείρημα δεν έχει ξαναγίνει. Η ομάδα μου έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο υλικό για προσομοίωση τραυμάτων στην κεφαλή μετά από πλήξη με αμβλύ αντικείμενο».

Επιπλέον, η κα Κρανιώτη εξηγεί ότι «η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βρίσκεται στο Μπαλί Ρεθύμνου για εκπαιδευτικούς λόγους κάθε Μάιο. Φέτος υπήρξε η ιδέα να πραγματοποιηθεί το εν λόγω πείραμα στην Κρήτη λόγω της επιστημονικής συνεργασίας μου με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και τον κ. Αντώνη Παπαδομανωλάκη».

Η ίδια επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων από τον υπεύθυνο πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού, στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Ε.Α.Κ.) και τον Σκοπευτικό Ομιλο (ΣΚ.Ο.Ε) και σύντομα έλαβε θετική απάντηση για το αίτημά της. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία για τις λεπτομέρειες με σκοπό να πραγματοποιηθούν τα πειράματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για το πείραμα συνεργάζονται: Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Edinburgh Unit for Forensic Anthropology), Seth Taylor (Στρατιωτικός του Αμερικανικού Ναυτικού (Navy commander) και μεταπτυχιακός φοιτητής Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης, το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανιων.

Πληροφορίες για μερικές από τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου βρίσκονται στην ιστοσελίδα: http://edinburgh-unit-fa.wix.com/eufa.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή Αρθρα