Στόχος η ασφαλής διέλευση των τυφλών από το κέντρο του Ηρακλείου

Γ. Καραντινός: Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ασφαλής διέλευση των τυφλών από το κέντρο της πόλης και οι καταστηματάρχες να επιχειρούν σε νόμιμο καθεστώς

Το θέμα της αλλαγής της θέσης της όδευσης των τυφλών ήταν ένα από τα αιτήματα που τέθηκε επανειλημμένος από τα μέλη του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Ηρακλείου, κατά την διάρκεια διαβούλευσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο .
Υπενθυμίζω τα βασικά αιτήματα
Α. Επανακαθορισμό εντός των ενετικών τειχών των κοινόχρηστων χώρων.
Β. Μείωση των τιμών των κοινοχρήστων χώρων.
Γ. Ζήτησαν τη στήριξή μας στο Υπουργείο για αλλαγή σε υγειονομική διάταξη που θα τους επιτρέπει (αν το επιτρέπει η άδεια του υγειονομικού ) περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στον ίδιο χώρο.
Υπήρξαν και άλλα αιτήματα τα οποία ή δεν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου ή δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος τι αποτελέσματα επιφέρει;
1. Διορθώνονται συγκεκριμένες αστοχίες με γνώμονα τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης με τα τραπεζοκαθίσματα από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Ηρακλείου αλλά και την ευκολότερη και ασφαλέστερη διέλευση των τυφλών από το κέντρο της πόλης.
Παρότι δεν υπάρχει η υποχρέωση πολεοδομικής μελέτης, για όλες τις επόμενες αλλαγές στις διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν μελέτες αλλά και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου.
2. Δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να επιχειρούν σε νόμιμο καθεστώς
3. Η επιβολή δυσανάλογων προστίμων δεν αποτελεί λύση. Απεναντίας δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Η μη εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών είναι απαγορευτική για την έκδοση άδειας κοινοχρήστου χώρου - αποτέλεσμα διπλασιασμό του τέλους κοινοχρήστου χώρου - συνέπεια μη βιώσιμες επιχειρήσεις και απώτερη συνέπεια απόλυση εργαζομένων.
4. Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως ότι η δημοτική αρχή δεν προσβλέπει στην αύξηση των εσόδων μέσω των προστίμων.
5. Ο Δήμος δεν έχει απώλεια εσόδων διότι αυξάνεται ο κοινόχρηστος χώρος και φιλοδοξία και στόχος μας είναι να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Μετά την ολοκληρωμένη παρέμβαση του Δήμου επιγραμματικά αναφέρω ότι υλοποιήθηκαν τα αιτήματα:
α) μείωση τιμών των κοινοχρήστων οριζοντίως κατά 20%
β) επανακαθορισμός των κοινοχρήστων χώρων έπειτα από διαβούλευση και απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου.
γ) αλλαγή στη θέση διέλευσης των τυφλών, όποιος επιχειρηματίας δεν προσαρμοστεί θα υφίσταται τις κυρώσεις. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εφικτών παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής θα γίνει συνάντηση με το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Ηρακλείου.

• Πρόκειται για απόσπασμα της απάντησης του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιώργου Καραντινού χθες Δευτέρα 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αναφορικά με το θέμα της αλλαγής όδευσης των τυφλών στο κέντρο της πόλης.