ΚΡΗΤΗ

Οι Πρίγκιπες Ουίλιαμ & Χάρι είναι ευγνώμονες στον Κρομμυδαντώνη!

Tου Στέλιου Ζωγραφάκη

 Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία -και όσοι απανταχού της γης συγκινούνται από ανάλογα θέματα- ασχολείται με τον επικείμενο «βασιλικό» γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό, Μέγκαν Μαρκλ, που θα τελεστεί σε παρεκκλήσι του κάστρου του Γουίνδσορ τον ερχόμενο Μάιο,  ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης από το Ζαρό, γνωστός ως «Κρομμυδαντώνης», είναι, ίσως, ο μόνος Κρητικός που μπορεί να καμαρώνει ότι έχει λάβει στο παρελθόν επιστολή από τον γαλαζοαίματο «μέλλοντα γαμπρό»!

Ο πρίγκιπας Χάρι θα νυμφευθεί την Μέγκαν Μαρκλ

Η επιστολή μάλιστα που έλαβε ο «Κρομμυδαντώνης»,  την οποία είχε ανακαλύψει η «Άποψη του νότου», ήταν σταλμένη σε αυτόν και από τους δύο γιούς της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνας της Ουαλίας και του πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας, τον Χάρι που προαναφέραμε και τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, δεύτερο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού στέμματος, με τους δύο πρίγκιπες να εκφράζουν γραπτώς την ευγνωμοσύνη τους στον κάτοικο της Πάνω Ρίζας.

Ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού στέμματος πρίγκηπας Γουίλιαμ με τη σύζυγο του Κέιτ

Σε κορνίζα

Η «πριγκιπική» επιστολή -στα αγγλικά και στα ελληνικά-, βρίσκεται κορνιζαρισμένη σε περίοπτη θέση στον τοίχο του σπιτιού του κ. Ζαχαριουδάκη στον Πάνω Ζαρό, ανάμεσα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες του ίδιου, που έχει δημιουργήσει πολλά ξυλόγλυπτα έργα, κυρίως αγιογραφίες και πορτρέτα αγωνιστών αλλά και γνωστών προσωπικοτήτων, όπως της Μελίνας Μερκούρη, κ.α. Ένα τέτοιο πορτρέτο της πριγκίπισσας Νταϊάνας σκαλισμένο πάνω στο ξύλο, ο «Κρομμυδαντώνης» -που οφείλει το παρατσούκλι του στην καλλιέργεια κρεμμυδιών από την οικογένεια του στο Μεσίσκλι, ένα μετόχι κοντά στα Βορίζια-  το απέστειλε στους γιούς της, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της και να εκφράσει τη συμπαράσταση του στον πόνο των παιδιών της. Για να βρει τη διεύθυνση των δύο πριγκίπων ο κ. Ζαχαριουδάκης απευθύνθηκε στο Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας στο Ηράκλειο, όπου μάλιστα δεν δίστασε -μπροστά στους έκπληκτους υπαλλήλους- να εκφράσει την αγανάχτηση του για τον… Κάρολο και τη στάση του απέναντι στην πρόωρα χαμένη Νταϊάνα, τονίζοντας ότι θέλει να εκφράσει την αγάπη του στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι δωρίζοντας τους το πορτρέτο της μητέρας τους, φτιαγμένο από τον ίδιο. Έτσι και έπραξε, αφού εξασφάλισε τη διεύθυνση από το Προξενείο, αποστέλλοντας το δέμα στο… παλάτι.

Η κορνιζαρισμένη επιστολή

«Dear, Mr Zaharioudakis…»

Λίγο καιρό αργότερα έφτασε στο Ζαρό από το St James’s Palaceευχαριστήρια επιστολή την οποία υπογράφει η υπεύθυνη του Γραφείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Miss Henrietta Rofston,  αναφέροντας:

«Αγαπητέ κύριε Ζαχαριουδάκη,

Ευχαριστούμε πολύ για το γράμμα και αυτό που εσωκλείσατε μέσα και το οποίο απευθυνόταν στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Οι δύο πρίγκιπες είναι ευγνώμονες σε εσάς  που μπήκατε στον κόπο να γράψετε και να μας στείλετε το ξύλινο γλυπτό. Η ευγένεια και η κατανόηση που δείχνεται από τόσους πολλούς ανθρώπους είναι μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης».

Ο Κρομμυδαντώνης, χάρηκε που η κίνηση του να αποστείλει το «δώρο» εκτιμήθηκε και φρόντισε να κορνιζάρει την ευχαριστήρια επιστολή, τοποθετώντας την κορνίζα στον τοίχο όπου και παραμένει «εις ανάμνηση» των… διπλωματικών σχέσεων που άνοιξε με το παλάτι.

Έργα δια χειρός Κρομμυδαντώνη

Ξυλόγλυπτο πορτρέτο της Μερκούρη