Συζήτηση και προβληματισμός για το μέλλον του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο

Τα σενάρια και για την ίδρυση τρίτου πανεπιστημίου ως μετεξέλιξη του ΤΕΙ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην τοπική κοινωνία και στους φορείς η συζήτηση γύρω από το πανεπιστήμιο Κρήτης και την αποψίλωση των υπηρεσιών του, ως συνέπεια και της υποτονικότητας, που παρατηρείται στις σχολές και τα τμήματα που φιλοξενούνται στο Ρέθυμνο.
Μετά το πρόσφατο ρεπορτάζ της Κρητικής Επιθεώρησης και την απάντηση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μία άτυπη μεν, ουσιαστική δε συνάντηση των τοπικών φορέων ήρθε να επιβεβαιώσει απόλυτα αυτόν τον προβληματισμό, που πλέον κινητοποιεί τις αρχές σε συνδυασμό με την πρυτανική αρχή, ώστε να μην κινδυνεύσει η λειτουργία και η έδρα του ιδρύματος στο Ρέθυμνο.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε μία ενημερωτική συνάντηση στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, παρουσία των δύο βουλευτών, του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργου Μαρινάκη, του αντιπρύτανη του Π.Κ., Κώστα Σπανουδάκη, του προέδρου της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ – ΤΔΚ, Σπύρου Καλησπεράκη, ενώ «παρών» με τηλεδιάσκεψη ήταν και ο πρύτανης του Π.Κ., Οδυσσέας Ζώρας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρυτανική αρχή επανέλαβε ό,τι είχε αναφέρει και στην απάντηση προς την Κ.Ε., ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πρυτανεία να καταθέσει πρόταση μεταφοράς υπηρεσιών προς το Ηράκλειο. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει αυτή η πρόταση να κατατεθεί από υπαλλήλους, καθώς αναφέρουν πληροφορίες ότι υπάρχει σχετική κίνηση από εργαζόμενους του Π.Κ. στον γειτονικό νομό με την αιτιολογία ότι εφόσον εκτελούν βασικά αντικείμενα πλέον, πρέπει να λαμβάνουν και τα σχετικά οικονομικά επιδόματα υψηλότερων θέσεων, όπως του διευθυντή.

Μπορεί, μεν, η όποια τελική απόφαση να αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας, εντούτοις η κίνηση αυτή δείχνει μια τάση που υπάρχει στους κόλπους του πανεπιστημίου Κρήτης, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι σχολές του Ηρακλείου, ως θετικές, έχουν μία σαφή δυναμική, που άλλωστε «φέρνει» και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στο Π.Κ. συνολικά, αυτό που τονίστηκε με έμφαση και σαφήνεια είναι το πώς θα αποκτήσει μία επιπλέον δυναμική και η πανεπιστημιούπολη του Γάλλου που σήμερα φιλοξενεί τμήματα κλασσικών επιστημών.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η συζήτηση για την ίδρυση τρίτου πανεπιστημίου στο νησί – μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο – ως μετεξέλιξη του σημερινού ΤΕΙ Κρήτης. Ως γνωστόν, η διοίκηση του Π.Κ. αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Κρήτης, με αποτέλεσμα πλέον να είναι το μοναδικό, μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που δεν συγχωνεύονται και βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα. Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει μία επιτροπή, η οποία διερευνά τον επόμενο σχεδιασμό, που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος με έδρα το Ηράκλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν φωνές που προβληματίζονται για το μέλλον του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο και δηλώνουν ρητά προς πάσα κατεύθυνση πως τώρα είναι η «χρυσή ευκαιρία» του νομού Ρεθύμνου να διεκδικήσει και να αποκτήσει τεχνολογικές σχολές, στις οποίες υστερεί. Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα παραμένει σε ποιες εγκαταστάσεις θα μπορέσουν αυτές να λειτουργήσουν και κατά τις πηγές, το θέμα έχει τεθεί και προς τους τοπικούς φορείς.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως στην περίπτωση του ΤΕΙ Κρήτης, ένα μεγάλο κέντρο, το Κέντρο Πλάσματος και Lazer που φιλοξενείται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στα Τρία Μοναστήρια, αποτελούν μία μοναδική κατάκτηση, που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να «απομακρυνθεί», αλλά είναι καλό να λειτουργεί σε ένα συνολικό πλαίσιο που πρέπει να στηριχθεί…

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

goodnet.gr/

Δημοφιλή Αρθρα