ΚΡΗΤΗ

Κοινό μέτωπο για την προστασία της Κρήτης από καταστροφές

Ετοιμοι να συστρατευθούν για την έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου δράσεων της Πολιτικής Προστασίας το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων τον φετινό χειμώνα, δήλωσαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες, στην κοινή σύσκεψη των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου-Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στον Μύρτο της Ιεράπετρας.

Δριμύτατη ήταν η κριτική που ασκήθηκε για τα παράνομα μπαζώματα ρεμάτων με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Τάσο Κουρουπάκη να επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από την χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων του νησιού, τα ρέματα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό ευθύνεται το μπάζωμα και πρόσθεσε πως από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί έχουν χαθεί περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα γης.

Ο κ Κουρουπάκης σε συνεννόηση του με τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, παρέδωσε στους θεσμικούς εκπροσώπους χρήσιμο υλικό με χαρτογράφηση και επισημάνσεις όλων των επίμαχων-επικίνδυνων σημείων σε ποτάμια, ρέματα, απόκρημνες πλαγιές δίπλα στο οδικό δίκτυο, κ.α.

«Πάνω απ’ όλα για όλους μας είναι η ανθρώπινη ζωή και βέβαια η διαφύλαξη των υποδομών, περιουσιών, και ότι θα πρέπει και η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναλάβει τις ευθύνες της», τόνισαν με έμφαση ο κ.Κουρουπάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Η επιλογή του Μύρτους, όπως εξήγησε ο κ Κουρουπάκης έγινε στο πλαίσιο της Αποκέντρωσης από τις πρωτεύουσες των μεγάλων πόλεων, αλλά και για τον πολύ σημαντικό λόγο, ότι στην περιοχή βρίσκεται η μεγάλη γέφυρα πρόσβασης -χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο το όποιο έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.

Αυτοψία στην γεφυρα του Μύρτου

Νωρίτερα, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Τάσος Κουρουπάκης και Γιάννης Γουλιδάκης μαζί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου Μιχάλη Παντελάκη έκαναν αυτοψία στα επικίνδυνα σημεία πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως και την Ιστορική γέφυρα Μύρτου που έχει υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.