ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πρωτοποριακή ποινή σε 30 ανήλικους με μάθημα Οδικής Ασφάλειας!

Το μάθημα Οδικής Ασφάλειας, με βίντεο από τροχαία και διαλέξεις, φαίνεται πως λειτούργησε θετικά για περισσότερους από 30 ανήλικους παραβάτες.

Πιτσιρικάδες που οδηγούσαν μηχανάκια χωρίς δίπλωμα, δεν φορούσαν κράνος και γενικώς δεν τηρούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έπεσαν στα «μαλακά» και αυτό γιατί το Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου Κρήτης αποφάσισε να τους επιβάλει ποινή… ενημέρωσης. Μάλιστα, μετά τη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, οι μαθητές έφυγαν λίγο πιο έμπειροι και πιο ευτυχείς που το σύστημα απέδειξε πως μπορεί να έχει διδακτικό χαρακτήρα.

Το μάθημα Οδικής Ασφάλειας, με βίντεο από τροχαία – γροθιά στο στομάχι και διαλέξεις, φαίνεται πως λειτούργησε θετικά για περισσότερους από 30 ανήλικους παραβάτες. Η υποχρεωτική παρακολούθηση ημερίδας διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, τη Δικαστή Ανηλίκων και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης, αντίστοιχες ποινές έχουν επιβληθεί ξανά κατά το παρελθόν αλλά η ημερίδα όπου και πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν η πρώτη και θα επαναληφθεί, δεδομένου ότι οι μαθητές απορρόφησαν όσα είχαν να τους πουν οι καλά γνωρίζοντες.

Σημαντική, μάλιστα, ήταν και η διάλεξη από τον υποδιοικητή της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιο Καρακούδη, ο οποίος ενημέρωσε τους νέους για τα όσα διαδραματίζονται στην άσφαλτο της Κρήτης. Η… ποινή που τους επιβλήθηκε, δε, περιλάμβανε και παιχνίδι με τον καλύτερο, εκείνον δηλαδή που ήταν ο πιο επιμελής, να επιβραβεύεται με δώρο. Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι αφομοίωσης με 10 ερωτήσεις σχετικά με τα όσα άκουσαν στο… μάθημα, ενώ νικητής αναδείχθηκε ο 17χρονος Στέφανος Μ., μαθητής της Γ’ Λυκείου, ο οποίος κέρδισε ένα Bluetooth, δωρεά από την Τροχαία Ηρακλείου.

Η Κρήτη δυστυχώς δεν φημίζεται μόνο για την άγρια ομορφιά της και τη νόστιμη κουζίνα της, αλλά και για τους ανθρώπους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Η κακή συντήρηση των δρόμων και η έλλειψη οδικής συμπεριφοράς είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η λίστα των ανθρώπων που φεύγουν άδικα, μεγαλώνει. Πρόσφατα, η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό πως θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιστραφεί η δραματική κατάσταση που εξελίσσεται στο νησί. Μεταξύ αυτών, το σχέδιο περιλάμβανε μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα (Δευτέρες και Σαββατοκύριακα σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία), επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα δίχως χαριστικές ρυθμίσεις, δρομολόγηση ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης, ειδικές διαλέξεις στα σχολεία για την οδική συμπεριφορά και σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία του βόρειου οδικού δικτύου.

«Πρωταθλητής» στα θανατηφόρα τροχαία για το 2019 σε ό,τι αφορά την Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης Γιάννη Λιονάκη, είναι το Ηράκλειο. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 10 νεκροί, 7 στον Δήμο Χερσονήσου, 6 στον Δήμο Φαιστού, 3 στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και 1 νεκρός στον Δήμο Μαλεβιζίου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε τροχαία δυστυχήματα υπήρξαν μέχρι σήμερα 16 νεκροί, στο Λασίθι 6 και 3 στο Ρέθυμνο. Σε ό,τι αφορά τον τύπο των θανατηφόρων τροχαίων, 24 από αυτά ήταν συγκρούσεις, 29 εκτροπές και σε 7 περιπτώσεις παράσυρση πεζών.

Στον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης το 2019 έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού 23 ενώ μέσα στις πόλεις 16 άτομα, με τον Ιούλιο να είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα, αφού στα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν, τη ζωή τους έχασαν 11 άτομα.

Οσον αφορά το φύλο των θυμάτων, από τα 52 θύματα του 2019 μέχρι σήμερα τα 40 ήταν άνδρες, 12 ήταν γυναίκες, ενώ 17 από αυτά ήταν ηλικίας 18-25 ετών, 13 άτομα ήταν ηλικίας 26-35, 8 άτομα από 36-55 και 14 από τα θύματα ήταν στην ηλικιακή ομάδα 55 ετών και πάνω.

Ιαβέρης: Δεν είναι παιχνίδι
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο πρώην οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης Αναστάσιος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), είναι σημαντικό οι οδηγοί να καταλάβουν πως το τιμόνι δεν είναι παιχνίδι, να σέβονται τη ζωή τους και την οικογένειά τους που θα «αφήσουν μόνους καθώς κινούνται στους δρόμους σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος». Παράλληλα, η ρίζα του κακού ξεκινά από πολύ νωρίς, ενώ ακόμα και ο τρόπος εξέτασης για την έκδοση διπλώματος για όλες τις κατηγορίες είναι λάθος. «Οι οδηγοί εξετάζονται για παράδειγμα στο παρκάρισμα, στο οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να προκληθεί ατύχημα και την οπισθογωνία που απαγορεύεται από τον ΚΟΚ. Η οδήγηση είναι θέμα παιδείας, πρέπει από μικρό το παιδί να πάρει σωστά μαθήματα από την οικογένειά του και έπειτα από την Οδική Αγωγή, που μόλις πέρσι ξεκίνησε στα σχολεία», τονίζει.

Πηγή: Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ