ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: "Χορός" μετασεισμών μετά τα 5,2 Ρίχτερ - Τι λέει o Ευθ. Λέκκας

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη" τονίζει στο enikos.gr o καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τον σεισμό εντάσεως 5,2 Ρίχτερ στις 02.22 τα ξημερώματα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για "μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση".

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι "δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά".

Σημειώνεται ότι από από τις 2:22 οπότε εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 77 χλμ νότια της Άρβης και έως τις 08:00 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και νέος σεισμός στο ίδιο περίπου σημείο. Αυτή τη φορά η σεισμική δόνηση ήταν 3.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίζεται 71 χιλιόμετρα νότια της Αρβής και το εστιακό του βάθος ήταν στα 4.1 χιλιόμετρα.