Στ. Γαβαλάς: «Πάμε για εξαγωγές ποιοτικού κρητικού οίνου»

Στην εξαγωγή ποιοτικού οίνου από τοπικές ξεχωριστές ποικιλίες στρέφεται φέτος η Ένωση Ηρακλείου. Ήδη, τα πρώτα βήματα γίνονται τόσο σε επίπεδο οινοποίησης όσο και επίπεδο προώθησης, καθώς η διοίκηση της εταιρείας, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις πρότυπες εγκαταστάσεις του οινοποιείου της Παλιανής, αλλά και τον παραγόμενο οίνο από τις ποσότητες – ρεκόρ οινοσταφύλων που παραλαμβάνονται καθημερινά.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της ΑΕΣ, Σταύρος Γαβαλάς, η φετινή οινοποιητική περίοδος θα κλείσει με παραγωγή τεσσάρων έως τεσσερισήμισυ χιλιάδων τόνων οίνου, όση δηλαδή είναι η δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων της Ένωσης, η οποία, μάλιστα, θα εξαντληθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η παραλαβή άλλων οινοσταφύλων. Στο τέλος της σημερινής ημέρας, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, θα έχουν εισρεύσει στις δεξαμενές περί τους τρεις χιλιάδες τριακόσιους τόνους.
Τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο ίδιος, η Ένωση διέθετε περί τους χίλιους διακόσιους τόνους στην αγορά και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να στηρίξει τους παραγωγούς με ικανοποιητικές τιμές και με την παραλαβή οινοσταφύλων ενέχει ρίσκο για την οργάνωση. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα δοθούν τον Οκτώβριο για την απόσταξη κρίσης δεν θα δεσμευθούν για οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά θα δοθούν για την πληρωμή των παραγωγών.

Όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, στο οινοποιείο της Ένωσης φέτος έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία και καθημερινά το προσωπικό εργάζεται με στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών τοπικών ποικιλιών (Βιδιανό, Λιάτικο, Θραψαθήρι, Κοτσυφάλι). Στόχευση, συνέχισε, είναι η εξαγωγή ποιοτικού κρητικού οίνου και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση καμπάνιας προώθησης στις αγορές της Αμερικής, του Καναδά και της Ρωσίας.

Παγκρήτιος φορέας ελαιολάδου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ερωτηθείς για την πορεία του εγχειρήματος της δημιουργίας παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα ελαιολάδου, είπε ότι εντός των ημερών αναμένεται να παραδοθεί το καταστατικό του φορέα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν από όλη την Κρήτη, με στόχο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ο φορέας να είναι έτοιμος και να ανακοινώσει τιμές για τους παραγωγούς.
Σε αυτή την προσπάθεια για την καλύτερη αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου του νησιού συντείνει και η κατάθεση της αίτησης για την ένταξη της ονομασίας «Κρήτη» στο Ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ για ελαιόλαδο, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Μάλιστα, ο κ. Γαβαλάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα τολμήσει κανείς να υποβάλει ένσταση και να στραφεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά της Κρήτης.