ΚΡΗΤΗ

Γιατί δεν γίνεται άρση των μέτρων στην Κρήτη

Την επιλογή των ειδικών και της κυβέρνησης να παρατείνουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη, την ώρα που το νησί τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και το Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος παρομοίασε το κορωνοϊό με πυρκαγιά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όπως τη πυρκαγιά πρέπει να τη σβήσεις τελείως έτσι κι εδώ». Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως πρέπει να περάσει ένα διάστημα μιας εβδομάδας έως και δέκα ημερών για να μπει στο τραπέζι η άρση μέτρων στην Κρήτη.

«Αν γίνει πολύ πρώιμα μπορεί ξαφνικά να έχεις ξαναφούντωμα της επιδημίας. Μία λανθασμένη κίνηση, ένα γεγονός υπερμετάδοσης, μπορεί να έχουμε ξανά αναζωπύρωση», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε επίπεδο χώρας, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα δεύτερο lockdown, αντιθέτως είναι στο χέρι των πολιτών να μην φτάσει ξανά η χώρα σε αυτό το σημείο. «Δεν είναι μοιραίο να έχουμε lockdown ή να έχουμε ολοένα και σκληρότερα μέτρα, αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας συνολικά ως κοινωνία και άρα από την πορεία της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Τέλος ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε πως τώρα θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας στη χώρα, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος πως τα σχολεία δεν θα έχουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

«Ανοίξαμε τα σχολεία πριν 15 ημέρες άρα τώρα αρχίζουν να φαίνονται τυχόν επιδράσεις», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος και συμπλήρωσε: «Όλη η βιβλιογραφία συμφωνεί ότι τα σχολεία δεν παίζουν τον ρόλο που παίζουν παραδείγματος χάριν στη γρίπη. Έτσι δεν περιμένει κανείς να δει μεγάλη επίδραση της λειτουργίας των σχολείων γενικά στην επιδημία. Αλλά πάλι θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες για να το τεκμηριώσουμε και αυτό».

ΠΗΓΗ creta24.gr/