ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Σήμα κινδύνου για δεκάδες ακίνητα που κινδυνεύουν να χαθούν

Λιγότερες από 60 εργάσιμες ημέρες έχουν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεκδικήσουν τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών, προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα «χέρια» του Δημοσίου. Διαφορετικά, την 31η Δεκεμβρίου χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει.
 
Σύμφωνα με την δικηγόρο Μαρία Μαρκετάκη η οποία μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση, δηλαδή εκείνη των διορθώσεων, όπου ο πολίτης, πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση του ακινήτου κι εφόσον διαπιστώσει λάθη να τα διορθώσει.

Η κ. Μαρκετάκη, αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας, που έχει προκύψει, αναφέροντας πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά. «Αν δεν υπάρξει παράταση, θα έχουμε πρόβλημα ως περιοχή γενικότερα».

Η κτηματογράφηση στο Ηράκλειο, τελείωσε το 2010 σύμφωνα με την κ. Μαρκετάκη. Αν κάποιος θέλει να δει την κατάσταση του ακινήτου, θα πρέπει να πάρει απόσπασμα και κτηματογραφικό φύλο ενώ για πληρέστερο έλεγχο, πρέπει να επιληφθεί δικηγόρος και μηχανικός αντίστοιχα. 

«Αρκετός κόσμος δεν έχει κατανοήσει τις συνέπειες, θεωρεί ότι δεν θα χάσει το ακίνητο του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει μια σημαντική ενημέρωση, από την άλλη το κτηματολογικό γραφείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον όγκο εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκετάκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Μαρκετάκη, πρόβλημα φαίνεται πως θα έχει τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς κι εκείνοι έχουν ακίνητα που δεν φαίνονται στο όνομα τους.

πηγη https://creta24.gr/