Πανεπιστήμιο Κρήτης: Οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας (ηχητικό)

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας (ηχητικό)

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η εμφάνιση και η ταχεία εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 αιφνιδίασε την ανθρωπότητα.

Αρχικά, η πανδημία αντιμετωπίστηκε ως ένα φαινόμενο έκτακτο και προσωρινό, σύντομα όμως έμελλε να φανεί ότι οι επιπτώσεις του δεν θα διατάρασσαν απλώς, αλλά θα μετασχημάτιζαν πολλές από τις πτυχές της «κανονικότητας» των σύγχρονων κοινωνιών, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιώργος Παναγής.

Το Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, πραγματοποιεί ένα κύκλο διεπιστημονικών – διαδικτυακών συναντήσεων ανοικτών στο κοινό, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της πανδημίας στον κοινωνικό ιστό.

Έτσι, χθες Τρίτη, η πρώτη συνάντηση είχε γενικό τίτλο: «Πώς η πανδημίαCOVID-19 έχει εξελιχθεί σε μια συνδημία ψυχικής υγείας», με εισηγήτρια την Σοφία Τριλίβα, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολιαστής ήταν ο Μανόλης Τζανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνιολογία της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσμών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παναγή στην ΕΡΤ Χανίων:

Προλογίζοντας τις συναντήσεις, τα μέλη της Επιτροπής του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών: Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης)Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας) Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Ελένη Φουρναράκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας), επισημαίνουν:

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη άνοιξη καταγράφεται, σε παγκόσμια κλίμακα, μια σειρά δομικών αλλαγών στην ανθρώπινη επικοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Συγχρόνως, δοκιμάζεται σοβαρά το δημόσιο αγαθό της υγείας, ιδίως γιατί πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναγνωρισθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον ερευνητικό προσανατολισμό της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήδη από την περασμένη άνοιξη, οι διδάσκοντες, οι διδάσκουσες, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες της σχολής συμμετέχουν με πρωτότυπες εργασίες στη διεθνή επιστημονική συζήτηση, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει και να ερμηνεύσει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης ζωής.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, κατά την οποία η κοινωνία βιώνει με φόβο το παρόν και σκέπτεται με αγωνία το μέλλον, τα πορίσματα των επιστημονικών μελετών δεν είναι φρόνιμο να συζητούνται μόνο μεταξύ των ειδικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν εξωστρεφή κύκλο σεμιναρίων, ο οποίος θα έχει ως σκοπό να προσεγγίσει με διεπιστημονικό τρόπο το φαινόμενο της πανδημίας. Οι σχετικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν επιστήμονες τόσο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και από άλλα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, δεν απευθύνονται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό της κρητικής κοινωνίας.

Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν:

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

«Πηγές στρες, ψυχολογική δυσφορία, αναπαραστάσεις της πανδημίας και αυτοαποτελεσματικότητα κατά την πρώτη γενική απαγόρευση μετακινήσεων»
Εισηγητές: Ευάγγελος Καραδήμας, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Χριστόφορος Θωμαδάκης, Ψυχολόγος, Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολιαστής: Άκης Γιοβαζολιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης_

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

«Δημοκρατία και δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας»
Εισηγητής: Ακρίτας Καϊδατζής, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σχολιάστρια και σχολιαστής: Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου, Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Συνταγματικοί Θεσμοί και Σύγχρονες Μορφές Διοίκησης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Eπίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Πολιτικό Σύστημα και Θεσμοί Αντιπροσώπευσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Covid19, το αγαθό της υγείας και οι ευάλωτες ομάδες: Η περίπτωση των Καταστημάτων Κράτησης και του έγκλειστου πληθυσμού»
Εισηγήτρια: Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολιαστής: Νικόλαος Κ. Κουλούρης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνική Πολιτική και Ιδρυματική και Εξωιδρυματική Μεταχείριση Εγκληματιών, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

«Πανδημία και ελληνική οικονομία: Επιπτώσεις, προοπτικές»
Εισηγητής: Γιώργος Αργείτης, Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σχολιαστής: Σπύρος Λαπατσιώρας, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης__

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

«Διακυβέρνηση της μετανάστευσης και πανδημία» – Εισηγητές: Άκης Παπαταξιάρχης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας της Ελλάδας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και ομάδα ερευνητών. Σχολιάστριες: Χαρά Κούκη, συμβασιούχος διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνικές ανισότητες και Κοινωνικά κινήματα, και Ρεγγίνα Ελένη Μαντανίκα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Συμβασιούχος Διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με γνωστικό αντικείμενο Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία της μετανάστευσης.

ΕΡΤ  / Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Δημοφιλή Αρθρα