ΚΡΗΤΗ

Τσελέντης: Οι σεισμοί στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου θα συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες

Ο σεισμός των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ηράκλειο με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σεισμικών δονήσεων με το ίδιο επίκεντρο, που το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει τις εκατό.

Με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, εκτιμά ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες και καλεί το δήμο Μινώα Πεδιάδος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές σε επιβαρυμένα κτίρια.

Χαρακτηριστικό της σεισμικότητας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή είναι ότι στις 09.30 σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός 3,1R.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσελέντης αναφέρει: “Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 07:56 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 340 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 20 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου. Τελικό εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Από τη γνωστή περιοχή του Αρκαλοχωρίου η οποία είναι διεγερμένη το τελευταία καιρό και μας δίνει μικρού μεγέθους γεγονότα, λόγω των μικρής διάστασης ρηγμάτων. Όπως έχω ήδη αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες αλλά με μικρά γεγονότα. Απαιτείται οι κάτοικοι να έχουν υπόψη τους τα στοιχειώδη μέτρα σεισμικής προφύλαξης και ο Δήμος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτιρίων”.

πηγη https://www.ertnews.gr/ ΣύνταξηΦανή Kαλαθάκη