ΚΡΗΤΗ

Τζανάκης: Κατά 95% επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου  Κρήτης Νίκος Τζανάκης, περιέγραψε τα δυο σενάρια - το ευμενές και το χειρότερο- τα οποία αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

  • Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν
  • Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές,  αφορά  τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθείο αριθμός».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί».  Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ. Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ», είπε στον ΣΚΑΪ. Για τα ενεργά κρούματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες.

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%, όπου οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας.

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων . «Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr/