Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι έρευνες βυθού στο εμβληματικό έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων από την Αριάδνη Interconnection, η συγκεκριμένη φάση του έργου ολοκληρώθηκε από τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων -την ιταλική Prysmian και τη νορβηγική Nexans.

Η χαρτογράφηση του βυθού χαρακτηρίζεται μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία –ιδίως στο Αιγαίο όπου το βάθος της όδευσης αγγίζει έως και τα 1.200 – 1.300. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης στην κορυφαία τριάδα των διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης παγκοσμίως.
Με τη βοήθεια state-of-the-art τεχνολογιών εντοπίζεται η βέλτιστη -από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς- όδευση για τα υποβρύχια καλώδια μήκους μέτρων, συλλέγοντας πληροφορίες για τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα. Στόχος είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του βυθού, φυσικές και ιστορικές, όπως οι μεγάλες κλίσεις του βυθού αλλά και ευρήματα όπως ναυάγια ή νάρκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 μέτρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σπουδαία, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2024 -το πλήρες έτος λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

πηγη https://www.ertnews.gr/  Σταυρούλα Κατσουλάκη