ΚΡΗΤΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Άμεση αφαίρεση κακοποιημένου κουταβιού από την ιδιοκτήτριά του – Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Ηράκλειο ο νέος νόμος

Οι άγριες φωνές και τα χτυπήματα στο άτυχο κουτάβι, που έκλεγε ανήμπορο κινητοποίησαν τη γειτονιά. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πρόβλεψη του νέου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και αφαίρεσαν το σκυλάκι από την ιδιοκτήτριά του άμεσα, χωρίς προηγούμενη εντολή εισαγγελέα.

Το περιστατικό συνέβη χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο. Μεσημεριανές ώρες, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η εκπρόσωπος της Ζωφόρου, ιδρυτικού μέλους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Μαρία Χουστουλάκη, οι γείτονες αναστατώθηκαν αφού γειτόνισσά τους χτυπούσε μέσα στην αυλή της με σκουπόξυλο το κουτάβι της, φωνάζοντάς του με αγριότητα.

Ειδοποίησαν την Ζωφόρο και οι άνθρωπο της οργάνωσης, με τη σειρά τους, την Αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι της διαπίστωσαν ότι η γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα. Πήραν το κουτάβι και ακολούθησαν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Η γυναίκα παραπέμφθηκε για κλινική εξέταση από ψυχίατρο και το σκυλάκι δόθηκε στη Ζωφόρο και παρακολουθείται από κτηνίατρο.

Όπως είπε η κ. Χουστουλάκη, η χθεσινή παρέμβαση της Αστυνομίας είναι πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το άρθρο 33 του νέου νόμου 4830/21, περί άμεσης αφαίρεσης κακοποιημένου ζώου χωρίς προηγούμενη προφορική ή γραπτή εντολή εισαγγελέα. Πρόσθεσε δε ότι στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων τα οποία παρέμεναν στα χέρια των ιδιοκτητών τους ακόμη και για αρκετούς μήνες, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία και να δοθεί η εισαγγελική εντολή για την αφαίρεσή τους.