ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αλαλούμ με τα κρούσματα στα σχολεία – Γκρίνια και διαφωνίες για το πότε κλείνει μια τάξη

Προβληματισμό προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ο εντοπισμός κρουσμάτων στα σχολεία του Ηρακλείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια, είτε σε μαθητές είτε σε εκπαιδευτικούς.

«Αυτό που όντως έχει αλλάξει στην φετινή σχολική χρονιά με τα πρωτόκολλα, είναι ότι για να κλείσει ένα τμήμα απαιτείται το 50+1%, από την έναρξη της σχολικές χρονιάς έχουμε πολλά κρούσματα τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο αλλά δεν πάμε σε διαδικασία κλεισίματος των τμημάτων, διότι είναι πιο χαλαρά τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο δημιουργούνται ζητήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε πολλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών που κλείνουν ολοήμερα τμήματα σχολείων, νηπιαγωγείων, μετακινούν εκπαιδευτικούς διότι υπάρχει ζήτημα όταν νοσήσει εκπαιδευτικός πως θα αντικατασταθεί» τόνισε ο κ. Μακράκης.

Αυτό που ζητούν οι εκπαιδευτικοί είναι να υπάρχει «απόθεμα» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε εκπαιδευτικούς. «Όχι μόνο δεν υπάρχει απόθεμα αλλά δεν υπάρχει και η πλήρης κάλυψη όλων των κενών. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πέρα από τα κενά λόγω κορωνοϊού, έχουμε πάνω από 100 κενά και πάνω από 50 στην παράλληλη στήριξη από τον Σεπτέμβρη που δεν έχουν καλυφθεί όλο αυτό δημιουργεί ζητήματα στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαιδευτική διαδικασία». 

Πρόσθεσε δε πως έχει φανεί και στην πράξη, όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ότι όταν σε ένα τμήμα υπάρχουν 2-3 κρούσματα, οι γονείς ανησυχούν και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο τις επόμενες ημέρες. «Από την άλλη δυστυχώς, έχουμε φαινόμενα που εκπαιδευτικοί καλούνται να είναι σε μια δύσκολη κατάσταση με τους γονείς, που δεν κάνουν τα τεστ, δεν τα δηλώνουν, έχουν ψευδείς δηλώσεις και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση που γονείς ακόμη και σήμερα δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έχουμε ακόμη και σε τοπικό επίπεδο φαινόμενα που οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, και σε τοπικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Μανώλης Αλεξάκης, επεσήμανε πως είναι καλύτερη η εικόνα στην Δευτεροβάθμια, τουλάχιστον στα σχολεία που ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι υπέρ του εμβολιασμού. «Εμείς στο σχολείο μας έχουμε πάνω από 75% εμβολιασμένους μαθητές και το τελευταίο διάστημα αρκετά παιδιά που ήταν επιφυλακτικά προχώρησαν στον εμβολιασμό τους. Σαφέστατα αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα. Το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα, και από την αρχή τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους. Οι συνθήκες είναι αντικρουόμενες, πέρσι κλείναμε με 1 κρούσμα φέτος είναι 50+1».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, τα παιδιά έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τον εγκλεισμό των 2 χρόνων και στις σχολικές μονάδες μεταφέρεται μια ένταση. «Για ένα έρθουμε σε ένα ρυθμό διδασκαλίας κανονικό, πέρασε μεγάλο διάστημα. Τώρα αισθάνομαι ότι το σχολείο λειτουργεί με μια κανονικότητα. Βεβαίως είχαμε προτείνει και δεν εισακουστήκαμε, αλλαγές για τον αριθμό των τμημάτων. Το ίδιο συνέβη και φέτος, έχουμε τμήματα 27αρια – 28αρια. Μάλιστα χθες ήρθε μια τελευταία φιλόλογος και περιμένουμε μια μαθηματικό για το τμήμα ένταξης». 

Αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές, ο κ. Αλεξάκης σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια εγκύκλιος που να ενημερώνει το εκάστοτε σχολείο για το πως θα κινηθεί. «Τα παιδιά απαιτούν τις εκδρομές τους, η φετινή Γ΄Λυκείου δεν έχει πάει καμία εκδρομή με το σχολείο τους, προχωρούμε σε έναν προγραμματισμό με φίλους γιατρούς και προσπαθούμε να εκτιμήσουμε καταστάσεις».

Όλα αυτά, την ώρα που τα παιδιά περιμένουν πως και πως μια σχολική εκδρομή με τους φίλους τους. «Εμείς λέμε περιμένετε να δούμε τι θα γίνει, κάνουμε προκαταρκτικές διαδικασίες να δούμε αν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μαθητών, να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι. Δύο φορές αλλάξαμε προορισμό γιατί τα παιδιά ήθελαν Θεσσαλονίκη. Τώρα λέμε να μην πάμε εκεί για ευνόητους λόγους. Μέχρι να αποφασίσουμε ότι θα πάμε Πάτρα θα είναι κι εκεί κατακόκκινα».

πηγη creta24.gr