Γέμισαν οι ΜΕΘ σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο – Στον Άγιο Νικόλαο 36χρονος διασωληνωμένος

Αερογέφυρα ζωής στήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής για έναν 36χρονο άνδρα από τη Σαντορίνη.

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η αεροδιακομιδή του έγινε με ελικόπτερο σινούκ από την Σαντορίνη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου εξακολουθεί αν νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Γεμάτες οι ΜΕΘ σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο καθώς στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου δεν υπάρχει κενή non-covid ΜΕΘ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και οι 17 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις. 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Δημήτρης Γεωργόπουλος, αν και οι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου που αφορούν non-covid περιστατικά, κατά την περίοδο της πανδημίας, αυξήθηκαν από 12 σε 17, είναι όλες πλήρεις.

Ταυτόχρονα άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ covid βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου, ωστόσο αν και μόλις οι 5 από αυτές είναι κατειλημμένες οι υπόλοιπες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλα περιστατικά καθώς ο χώρος είναι μολυσματικός.

Ο κ. Γεωργόπουλος ξεκαθάρισε πως υπάρχει σχεδιασμός και κανένας ασθενής δεν μένει εκτός μονάδων, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση που για τον 36χρονο βρέθηκε κλίνη στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. 

Ωστόσο τόνισε πως το πρόβλημα προκύπτει από την πανδημία, καθώς αν και αριθμητικά στο Ηράκλειο υπάρχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα αφού κάποιες από τις κλίνες έχουν μετατραπεί σε Covid.

Ο κ. Γεωργόπουλος επανέλαβε εμφατικά πως η μόνη λύση στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι ο εμβολιασμός. «Θα πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν έχουμε κρεβάτια, το πρόβλημα είναι ότι δεν εμβολιάζεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι δεν είναι θέμα κρεβατιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Βενιζέλειο«Παρότι δεν έχουμε μεγάλη πίεση για περιστατικά covid, έχουμε μεγάλη πίεση στα non-covid περιστατικά. Και επειδή τα κρεβάτια της γενικής Μονάδας έχουν μειωθεί γιατί έχουμε κρεβάτια Covid, έχουμε αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης μιλώντας στο Creta24.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν 15 κλίνες ΜΕΘ συνολικά, εκ των οποίων οι 6 είναι στη ΜΕΘ covid.

Οι 9 non-Covid κλίνες είναι κατειλημμένες, ενώ ο κ. Κιούλπαλης προειδοποίησε πως όταν αυξηθούν οι ανάγκες για Μονάδες covid, υπάρχουν προδιαγραφές για να μετατραπούν σε covid οι 11 από τις συνολικά 15 κλίνες, γεγονός που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου τόνισε πως το νοσοκομείο αντιμετωπίζει και με την έλλειψη εντατικολόγων. «Εδώ και μήνες έχουν πρόβλημα με τους γιατρούς. Πριν την επιδημία όταν λειτουργούσαμε 9 έως 11 κλίνες ΜΕΘ είχαμε 12 γιατρούς και τώρα με 10 κρεβάτια είχαμε 10 γιατρούς και πλέον 9», σημείωσε αναφερόμενος και στην μετακίνηση ενός εντατικολόγου από το Βενιζέλειο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. «Είναι ένας αριθμός που μας τρομάζει. Πρέπει να ενισχυθούμε σύντομα», κατέληξε ο κ. Κιούλπαλης.

πηγη  https://creta24.gr/