ΚΡΗΤΗ

Στη Βουλή οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και τη φημολογούμενη αποχώρηση της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ από τα 2 θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, “η κοινοπραξία είχε 3 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα. Όμως σύμφωνα με το «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη”

Ο Κρίτωνας  Αρσένης και καλεί μεταξύ άλλων τον υπουργό να δεσμευτεί αν θα προχωρήσει στην ακύρωση των 12 συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως σημειώνει ο Κρίτων Αρσένης στην ερώτησή του: “Στις 21.4.2021 ο υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «από οικονομικής απόψεως δεν ‘βλέπω’ την Ελλάδα να γίνεται μια ελαιοπαραγωγός χώρα. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα, είναι ένας παράδεισος επί γης. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού”.

πηγη  ertnews.gr