Και η Κρήτη στην τουριστικές περιοχές με έντονη κλιμάκωση των κρουσμάτων

 

Η διασπορά των Ο-4 και Ο-5 συνεχίζει να κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα με έντονη την πίεση σε τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Πάρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη) βρίσκονται σε καθαρά αυξητική πορεία. Ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής (Rt) έχει ανεβεί στο 1,39.

Όπως τονίζει ο  ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο enikos.gr η αύξηση της διασποράς των μολύνσεων δεν προβλέπεται να κάμπτεται στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Ρόδο, όλες τις περιοχές της Κρήτης, τη Λέσβο, ενώ αρνητική είναι η μελλοντική πορεία και στη Μεσσηνία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην απαρχή της κλιμάκωσης της διασποράς.

“Καθώς τα στελέχη Ο-4 και Ο-5 διαφεύγουν σε σημαντικό βαθμό από την ανοσία, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός (δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί απόσταση 1,5-2 μέτρων από άνθρωπο σε άνθρωπο), η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και ΜΜΜ, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους, κλπ. Και, ίσως το σημαντικότερο, είναι απαραίτητη η αύξηση των τεστ που γίνονται ημερησίως από τον ΕΟΔΥ και από τα φαρμακεία. Τα παιδιά που πηγαίνουν σε οποιουδήποτε τύπου κατασκηνώσεις θα πρέπει να κάνουν 1-2 τεστ την εβδομάδα υποχρεωτικά για να αποφύγουμε περιπτώσεις εκτεταμένων μολύνσεων όπως αυτές που παρατηρήθηκαν το 2020″ σημειώνει. 

“Τα παραπάνω μέχρι να γίνουν διαθέσιμα πολυδύναμα εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά και ως προς τα στελέχη Ο-4 και Ο-5 τα οποία θα πρέπει να χορηγηθούν από τον Σεπτέμβριο για να αποφευχθεί ένα ακόμη πιο έντονο 7ο κύμα προς το τέλος του χρόνου” υπογραμμίζει.

Πηγή: enikos.gr

Δημοφιλή Αρθρα