Αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη και εκτόξευση της θετικότητας

 Στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσαν τα 1.000. 

Ανησυχία προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι αυτή η απότομη αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου. «Μετά αναμένουμε πτώση των κρουσμάτων», σημειώνει. «Η έξαρση της νόσου, την οποία προσωπικά δεν χαρακτηρίζω ως “κύμα”, οφείλεται σε υποστελέχη της μετάλλαξης “Ομικρον”, δηλαδή στα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα οποία παρουσιάζουν καλή ανοσολογική διαφυγή», απαντάει ο δρ Μαγιορκίνης. «Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας αιτιολόγησης της τωρινής κατάστασης και όχι η άρση της μάσκας».

Η απότομη άνοδος θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου, εκτίμησε ο καθηγητής Επιδη- μιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τέταρτη δόση

Ο εμβολιασμός με την 4η δόση, μια απόφαση που λάμβανε μεμονωμένα κάθε άτομο άνω των 60 βάσει του ιστορικού του, συστήνεται πλέον με μεγαλύτερη έμφαση. «Παροτρύνω επίσης τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα και βάσει του αποτελέσματος να επικοινωνούν με τον γιατρό τους». Ο ίδιος θεωρεί απίθανο να ληφθούν νέα μέτρα προσεχώς, καθώς πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ισχύουν μέτρα προστασίας, όπως π.χ. χρήση μάσκας. Αν όσο παραθερίζετε, διαπιστώσετε ότι έχετε μολυνθεί, συνιστάται να τηρήσετε αυστηρά πενθήμερη καραντίνα και μετά το πέρας της 5ης ημέρας, να κυκλοφορήσετε, αν είναι ανάγκη, με μάσκα υψηλής προστασίας.

πηγη https://www.kathimerini.gr/