Ο Φ. Βαλλιανάτος για τον σεισμό που «ταρακούνησε» την Κρήτη

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα βορειοδυτικά της Κάσου και «ξύπνησε» την Κρήτη.

Μιλώντας στο Creta24 o Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Φίλιππος Βαλλιανάτος τόνισε πως η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε να κάνει με τα χαρακτηριστικά κατανομής της ενέργειας και ως εκ τούτου δεν ανησυχεί τους επιστήμονες.

Μάλιστα η φτωχή μετασεισμική δραστηριότητα -έχουν σημειωθεί μόλις δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,1 και 2,8 Ρίχτερ- είναι αναμενόμενη καθώς λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους. «Αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν μετασεισμούς και η αισθητότητά τους είναι σε μεγάλη έκταση», σημείωσε ο κ. Βαλλιανάτος εξηγώντας γιατί αν και ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα ήταν τόσο αισθητός στην Κρήτη.

Λέκκας: Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι

«Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι στη θαλάσσια περιοχή» τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ακυρώνοντας έτσι την προειδοποίηση που είχε εκδοθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/11) μετά τον σεισμό ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο. 

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Μετά το σεισμό μάλιστα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία όπως ανέφερε ο καθηγητής, ακυρώνεται. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

πηγη  https://creta24.gr/