ΚΡΗΤΗ Ιερές «μπίζνες» με τη νέα εκκλησία Αγ. Ιακώβου – «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο» λένε οι κάτοικοι για το άλσος \

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποτρέψουν τα σχέδια της τοπικής ενορίας στο Καμπάνι, είναι κάτοικοι και φορείς του Ακρωτηρίου που μέσα από το zarpanews.gr εκφράζουν την ανησυχία και την οργή που τους προκαλεί το αίτημα για μετατόπιση δημοτικής οδού ώστε να αξιοποιήσει η εκκλησία τα οικόπεδά της, για να χτίσει ναό Αγίου Ιακώβου, ισοπεδώνοντας μέρος του άλσους.

Το zarpanews.gr βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους, οι οποίοι προειδοποιούν για μια «περιβαλλοντική καταστροφή» προβάλλοντας νομικά επιχειρήματα, αλλά και σοβαρά θέματα ασφαλείας, όπως και κοινωνικούς αλλά και συναισθηματικούς λόγους που επιβάλλουν την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.

Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο»

Εμείς καταλάθος πήραμε χαμπάρι ότι ζητούν να μετατοπίσουν τον δρόμο μας που είναι φτιαγμένος από το 1930 να τον κλείσουν και να συνενώσουν τα δύο οικόπεδα δεξιά και αριστερά που είναι της εκκλησίας, και να φτιάξουν έναν τεράστιο ναό Αγ. Ιακώβου μέσα στη μέση του χωριού. Στα 60 μέτρα υπάρχει εδώ και 100 χρόνια ο ναός του Αγίου Ιωάννου που είναι δεμένος με τις ζωές των κατοίκων. Είναι ένας ναός ιστορικός που μας εξυπηρετεί. Και υπάρχουν και αρκετές εκκλησίες γύρω – γύρω προκειμένου να γίνει τέτοια οικολογική καταστροφή.» σημειώνει η κα Ράνια Κάλφα, κάτοικος της περιοχής. 

«Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο» τονίζει: 

«Και βέβαια δημιουργούνται προβλήματα πυρόσβεσης, χρειαζόμαστε μία οδό έγκαιρης διαφυγής. Είναι λόγοι περιβαλλοντολικοί, είναι λόγοι συναιθσηματικοί και αυτό είναι ένα τοπόσημο για την περιοχή, ένας ενιαίος πνεύμονας πρασίνου για όλη την περιοχή. Έρχονται εκδρομές ακόμα και από τα Χανιά» σημειώνει.

«Ένας δρόμος δεν καταργείται τόσο εύκολα όσο θεωρεί ο ιερωμένος. Η πρότασή του, απαγορεύεται. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Προέχει βέβαια η ασφάλεια. Αν εκδηλωθεί κάποια φωτιά και αλλάξει ο άνεμος θα καεί όλο το χωριό» σημειώνει η κάτοικος Αριστέα Τσίχλη.

Εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου Ακρωτηρίου που περιλαμβάνει Κουνουπιδιανά, Καμπάνι, Χωραφάκια, Σταυρό, η κα Φανή Μπουμπόναρη,τονίζει:  «Είμαστε σύμφωνοι με τα αιτήματα των κατοίκων. Ήδη το προηγούμενο συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και το ίδιο έχουμε αποφασίσει να κάνουμε και εμείς όταν επανέλθει το αίτημα. Οι κάτοικοι δικαιολογήμενα διαμαρτύρονται. Ανοίγουν πολλά μέτωπα στην περιοχή και θα πρέπει και ο Δήμος να δει πώς θα το σταματήσει, μη καταργώντας τον δρόμο για να σωθεί η περιοχή» σημειώνεται, συμπληρώνοντας ότι «από εμάς θα είναι πάλι αρνητική η γνωμοδότηση. Ο Δήμος έχει ενημερωθεί και ο κ. Καλογριδάκης έχει δηλώσει πως κι αυτός δεν είναι κάτι που επιθυμεί. Το θέμα δεν είναι να μην ανεγερθεί ο ναός αλλά να μην ανεγερθεί ο ναός σε αυτό το σημείο» καταλήγει.

«Είχαμε πάρει αρνητική απόφαση. Δεν θέλουμε να κοπούν τα δέντρα, ούτε να αποκόψουμε την πρόσβαση των πολιτών από τα σπίτια τους. Είμαι και στο νέο συμβούλιο. Εάν επανέλθει ο πάτερ με νέα στοιχεία, η απόφαση θα είναι ξανά αρνητική» σημειώνει η Μαρία Κελάκη μέλος του τοπικού συμβούλιο Κουνουπιδιανών

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν θα σταματήσουμε. Θα φτάσουμε όπου μπορούμε, ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κι αυτό πρέπει να το βάλει καλά στο μυαλό του ο ιερέας του χωριού που αντί να μονιάζει τον κόσμο, τον διχάζει» τόνισε ο κάτοικος της περιοχής, Νεκτάριος Καρυωτάκης.

 

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Ήδη έχουν μαζευτεί δεκάδες υπογραφές κατοίκων αλλά και αποφάσεις πολιτιστικών σύλλογων «σχετικά με το θέμα της ανέγερσης νέου μεγάλου Ιερού Ναού στην είσοδο του οικισμού, με την κατάργηση του αρχικού τμήματος της οδού Γεωργίου Παντζελιουδάκη (μέχρι το σήμα του αδιεξόδου), μετατόπιση του συγκεκριμένου δρόμου προς τα ανατολικά κατά μήκος της οδού Θεοδώρου Παντζελιουδάκη, προκειμένου να συνενωθούν τα δύο οικόπεδα ιδιοκτησίας της εκκλησίας (που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της οδού Γ. Παντζελιουδάκη) με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου οικοπέδου στο οποίο θα αναγερθεί νέος Ιερός Ναός (αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο τον εξ Ευβοίας), θεωρεί ότι:

– Η ενέργεια αυτή αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της εισόδου στον οικισμό και επιπλέον θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και συρρίκνωση τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου, ναό παλαιότατα, πολιούχο του χωριού και ιστορικά συνδεδεμένο με τη ζωή των παλαιοτέρων κατοίκων.

– Παράλληλα θα αφανιστεί το πευκόφυτο άλσος που καλύπτει μεγάλη επιφάνεια των εν λόγω ακινήτων και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, προκαλώντας μια μικρή «περιβαλλοντική καταστροφή» στην περιοχή, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δένδρα βρίσκονται εκεί επί σειρά δεκαετιών.

– Το Άλσος Καμπανίου, μαζί με το γειτονικό, ανακαινισμένο παλαιό σχολείο του χωριού, αποτελεί τοπόσημο του οικισμού, σημείο αναφοράς της περιοχής και σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και χώρο εκδηλώσεων, όχι μόνον της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μια τέτοια παρέμβαση θα αλλοιώσει μεταξύ άλλων και τη φυσική ομορφιά του χωριού, καταργώντας το πιο «αναγνωρίσιμο σημείο του.

– θα επιβαρυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής, δεδομένου ότι με την αύξηση της κυκλοφορίας και την ανεξέλεγκτη στάθμευση των επιπλέον αυτοκινήτων θα γίνει ακόμη δυσχερέστερη η ήδη δύσκολη μετακίνηση όσων κατοίκων διαμένουν στον συγκεκριμένο ΑΔΙΕΞΟΔΟ δρόμο,

– Είμαστε πολύ τυχεροί που στην περιοχή μας έχουμε έναν τέτοιο χώρο, πραγματικό «φυσικό στολίδι» και καλό θα ήταν να τον προστατεύσουμε και να αποτρέψουμε την καταστροφή του

Δεν εκφράζουμε αντίρρηση στην ανέγερση νέου ιερού ναού στην περιοχή αλλά εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για λόγους όπως

προαναφέραμε, περιβαλλοντικούς, οικολογικούς, πολιτιστικούς και κυκλοφοριακούς. – Επίσης, ένα άλλο ενδεχόμενο -αναμφίβολα το σημαντικότερα- που πρέπει να ληφθεί σοβαρά

υπόψιν και που αφορά την ασφάλεια όλου του χωριού, είναι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή: Είναι ήδη τραγικά» δύσκολο να περάσει όχημα της Πυροσβεστικής και να φθάσει στα τελευταία σπίτια του αδιέξοδου δρόμου, πόσω μάλλον όταν με την προτεινόμενη αλλαγή του δρόμου, θα έχουν προστεθεί άλλες τρεις στροφές ( οι δύο υπό ορθή γωνία). Το εναπομείναν ΑΔΙΕΞΟΔΟ τμήμα της συγκεκριμένης οδού είναι πολύ στενό και σε περίπτωση πυρκαγιάς αρκεί ένα και μόνο παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο δρόμο ώστε να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ, όχι μόνο η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ, αλλά και η ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, με πιθανόν ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για αυτούς και την υπόλοιπη περιοχή.

Είναι ακόμη πολύ ζωντανές οι μνήμες στη χώρα μας από τα γεγονότα στο Μάτι και όλοι γνωρίζουν πλέον τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει οδός διαφυγής.

Το σημείο

Οι κάτοικοι πάντως στέκονται ιδιαίτερα στην ιστορικότητα του δρόμου που είναι χαρακτηρισμένη δημοτική οδός ήδη προ του 1945.

πηγη   www.zarpanews.gr/

Δημοφιλή Αρθρα