Εκλεπτυσμένη πολυτέλεια προτεραιότητα στην κατασκευή της νέας BMW Z4

Η εκλεπτυσμένη πολυτέλεια αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα στην κατασκευή της νέας BMW Z4, που λανσαρίστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά το 2009.

Είναι, λοιπόν, η εξέλιξη ενός τετρακύλινδρου κινητήρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για το βαυαρικό roadster;

Βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι της νέας υπερτροφοδοτούμενης Z4 sDrive28i, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α, για να το διαπιστώσουμε.

Ο νέος, δίλιτρος κινητήρας αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει η γερμανική φίρμα για να αυξήσει την αποδοτικότητα των μοντέλων της, αποτελώντας ταυτόχρονα την εναλλακτική πρόταση της εξακύλινδρης sDrive30i.

Αν και παράγει 13 λιγότερους ίππους, φτάνοντας τους 245, υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, που φτάνει μέχρι και το 20%, ενώ είναι και ένα δέκατο του δευτερολέπτου ταχύτερη στη διαδικασία του "0-100", με χρόνο 5,7 δευτερόλεπτα.

Έχουμε ήδη δοκιμάσει το συγκεκριμένο μοτέρ στην X1 xDrive28i και εντυπωσιαστήκαμε, αν και τα πλεονεκτήματά του απέναντι στους κινητήρες diesel παραμένουν δυσδιάκριτα.

Στην Z4, πάντως, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ένας κινητήρας βενζίνης ταιριάζει περισσότερο σε ένα sports car, ενώ το συγκεκριμένο σύνολο συμπληρώνει ιδανικά το κενό μεταξύ των εξακύλινδρων εκδόσεων 23i και 30i.

Εμείς οδηγήσαμε την έκδοση που εξοπλίζεται με το πακέτο M Sport και το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων (το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων διατίθεται προαιρετικά).

Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν οι τροχοί των 18 ιντσών και οι επενδύσεις Alcantara, που καλύπτουν τα τύπου bucket καθίσματα.

Mε τη σειρά του, το σύστημα Dynamic Drive Control, διαθέτοντας τρία προεπιλεγμένα προγράμματα (Comfort, Normal και Sport+), προσαρμόζει την απόκριση του κινητήρα, τη λειτουργία της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης.

Το μυστικό του δίλιτρου κινητήρα και της εντυπωσιακής απόδοσής του, κρύβεται στο συνδυασμό του υπερσυμπιεστή καυσαερίων μεταβλητής γεωμετρίας με το σύστημα διαχείρισης των βαλβίδων Valvetronic, ο οποίος περιορίζει το φαινόμενο της υστέρησης.

Ως αποτέλεσμα, το αυτοκίνητο αποκτά πιο επίπεδη και εκτενέστερη καμπύλη ισχύος και σημαντικά μεγαλύτερη ροπή σε χαμηλότερες στροφές λειτουργίας.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του βάρους και την καλύτερη κατανομή του, η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη.

Μάλιστα οι τροχοί των 18 ιντσών (οι ζάντες των 19 ιντσών προσφέρονται προαιρετικά) επιτρέπουν στην ανάρτηση να απορροφά μεγαλύτερο μέρος των ανωμαλιών του οδοστρώματος, παραμένοντας ωστόσο αρκετά σκληρή, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση του πλαισίου που θα επιλέξεις.

Παρόλα αυτά, σε καλύτερης ποιότητας άσφαλτο αναδεικνύεται η ισορροπία του πλαισίου και το αυτοκίνητο κινείται με χαρακτηριστική ευκολία από στροφή σε στροφή.

Το μεγαλύτερο εύρος απόδοσης ισχύος, από τις 1.500 έως τις 5.000 σ.α.λ., αποτρέπει τις συχνές αλλαγές σχέσεων και παρά την παρουσία του υπερτροφοδότη η απόκριση του κινητήρα είναι άμεση.

Ο ήχος της εξάτμισης στην X1 xDrive 28i δεν μας άφησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, όντας πιο οξύς και ελαφρώς... συγκρατημένος, σε σύγκριση με την εξακύλινδρη έκδοση του αυτοκινήτου.

Στην Z4, ωστόσο, το σύστημα εξαγωγής ενισχύει τα μπάσα, μεταβάλλοντας το ηχητικό αποτέλεσμα τόσο στο ρελαντί όσο και στην περιοχή ανάμεσα στις 2.500 και τις 3.500 σ.α.λ.

Μπορεί, λοιπόν, η τετρακύλινδρη έκδοση να μην διαθέτει την ομαλότητα ή την εντυπωσιακή ακουστική της εξακύλινδρης sDrive30i, όμως, όσο τα κέρδη σε επίπεδο οικονομίας καυσίμου παραμένουν εντυπωσιακά, τότε συνεχίζει να αποτελεί έναν αποδεκτό συμβιβασμό.

Κατά τη δική μας άποψη, η καλύτερη επιλογή είναι η έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, καθώς είναι φθηνότερη, απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή από τον οδηγό και ολοκληρώνει τη διαδικασία του "0-100" δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα σε σχέση με την έκδοση που εξοπλίζεται με το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.