Εκθεση ΟΟΣΑ: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στην ψηφιακή ανάπτυξη

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αξιολογεί τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των κρατών μελών στην εποχή του Διαδικτύου, των κινητών συσκευών, των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης. Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά επίσης εντείνει τους κινδύνους της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης.

Για την Ελλάδα η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η πρόσβαση στο Ίντερνετ και η χρήση του, καθώς και η γκάμα των online δραστηριοτήτων των πολιτών, είναι χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα, το επίπεδο ψηφιακής ανισότητας στις χρήσεις του διαδικτύου κρίνεται ότι είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην ελληνική αγορά εργασίας ο τομέας της πληροφορικής δεν συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση, την ίδια ώρα όμως πολλές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω αυτοματοποίησης. Η ψαλίδα των ανισοτήτων, μεταξύ αυτών που έχουν ψηφιακές δεξιότητες και των υπολοίπων, είναι στην Ελλάδα από τα μεγαλύτερα στον ΟΟΣΑ.

Οι ψηφιακές δεξιότητες του ενήλικου πληθυσμού είναι στην Ελλάδα ανάμεσα στις χαμηλότερες στον ΟΟΣΑ, ενώ οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε λιγότερα ψηφιακά μέσα στα σχολεία τους. Από την άλλη, μόνο το 4% των μαθητών παραπονιούνται στην Ελλάδα ότι έχουν βιώσει κυβερνοεκφοβισμό ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον ΟΟΣΑ.

Οι Ελληνες χρήστες δεν χρησιμοποιούν πολύ το Ίντερνετ για κατανάλωση, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (online συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες) ή για εύρεση εργασίας ενώ αναφέρουν συγκριτικά υψηλά ποσοστά έκθεσης τους σε online παραπληροφόρηση.

 Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών (άνω του 25%) χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι χώρες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους: «υψηλές ευκαιρίες-χαμηλοί κίνδυνοι», «υψηλές ευκαιρίες-υψηλοί κίνδυνοι», «χαμηλές ευκαιρίες-υψηλοί κίνδυνοι» και «χαμηλές ευκαιρίες-χαμηλοί κίνδυνοι». Σε αυτή την τελευταία κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία, την Τσεχία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και το Ισραήλ.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν δραστικά και γρήγορα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε, καταναλώνουμε και επικοινωνούμε. Το να διασφαλίσουμε πως αυτός ο μετασχηματισμός βελτιώνει επίσης την ευημερία μας, σημαίνει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η ψηφιακή ανισότητα, ο ψηφιακός αλφαβητισμός και η ψηφιακή ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η 4η βιομηχανική επανάσταση μεταβάλλει με ταχύτατο ρυθμό τον τρόπο ζωής και εργασίας. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα αναπτύσσονται με τους κλάδους της οικονομίας να συνδέονται και να αλληλοεξαρτώνται ολοένα και περισσότερο και τη σχέση επιχειρήσεων-πελάτη να μεταβάλλεται ραγδαία. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργούνται συνεχώς και πλέον εξάγονται σε κάθε σημείο του πλανήτη, καθώς τα σύνορα μεταξύ των αγορών παύουν να υφίστανται. 

Διαβάστε την έκθεση εδώ

thetoc.gr

Δημοφιλή Αρθρα