Υπερυπολογιστής ανακαλύπτει 77 πιθανά φάρμακα κατά του κορονοϊού

Με την ανθρωπότητα να βρίσκεται ενώπιον μιας πανδημίας πρωτοφανούς βιαιότητας για τα δεδομένα των εκατό τελευταίων ετών, κανένας δεν περισσεύει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο επιστρατεύτηκε σε αυτή τη μάχη, αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων και εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα σε ελάχιστο χρόνο.

Ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανέθεσαν στον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, γνωστό ως Summit, να εντοπίσει εκείνες τις χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον Cοvid-19. O υπερυπολογιστής της IBM «βουτώντας» σε μια θάλασσα δεδομένων από 8.000 χημικές ενώσεις κατέληξε σε 77 από αυτές, οι οποίες θεωρητικά τουλάχιστον έχουν τη δύναμη να αναχαιτίσουν τον κορονοϊό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο προδημοσιεύσεων επιστημονικών εργασιών ChemRxiv, που λειτουργεί υπό την εποπτεία των Ενώσεων Χημικών ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας.

Όπως και άλλοι ιοί, ο νέος κορονoϊός χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη σαν «κλειδί» εισόδου για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα αλγόριθμο ικανό να «διαβάσει» ποια χημικά μόρια μπορούν να σταματήσουν την πειρατεία των κυττάρων. Τον αλγόριθμο «έτρεξε» ο υπερυπολογιστής της IBM. Ως data pool, δηλαδή δεξαμενή δεδομένων, αξιοποιήθηκαν 8.000 φαρμακευτικά μόρια.

Μετά από χιλιάδες προσομοιώσεις ο Summit κατέληξε σε 77 από αυτά ως πιθανά φάρμακα κατά του κορονοϊού. Η διαδικασία διήρκεσε δύο ημέρες, ενώ με έναν συμβατικό υπολογιστή θα απαιτούνταν μήνες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Επειδή η πανδημία του κορονοϊού είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου, οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι δεν ανακάλυψαν τη θεραπεία κατά του Covid-19. Aπλά «στένεψαν» τη μακρά λίστα των χημικών ενώσεων πάνω στην οποία οι γιατροί θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους.

Η προσομοίωση θα τρέξει και πάλι, με νεότερα στοιχεία από τη συμπεριφορά του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, αφού την πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την εξάπλωση της πανδημίας κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Περισσότερα δεδομένα, είναι πιθανό να δώσουν μια ακόμη πιο στοχευμένη λίστα φαρμάκων, συντομεύοντας τον δρόμο για την ανακάλυψη της θεραπείας.

Τέλος, λίγα λόγια για τον Summit. Έχει επεξεργαστική ισχύ 148,6 petaflops, δηλαδή μπορεί να κάνει 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, ενώ η στιγμιαία ισχύς του μπορεί θεωρητικά να φτάσει τα 200 petaflops. Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για εξαιρετικά απαιτητικές προσομοιώσεις, που θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν με οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα. Οι αστρονόμοι «τρέχουν» σε αυτούς την εξέλιξη του σύμπαντος, οι μετεωρολόγοι κλιματικά μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι βιολόγοι τις «μεταμορφώσεις» των κυττάρων και του DNA υπό διάφορες συνθήκες.

https://www.liberal.gr/