ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Δεν παίρνει κανείς Έλληνας χλωροκίνη» – Βόμβα από τον ΠΟΥ που αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές της

Μία κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μιλώντας αποκλειστικά στο iatropedia.gr o καθηγητής Νικόλαος Σύψας, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος όλων των πειραματικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων που “τρέχουν” για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται -κυρίως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- και απ’ ότι γνωρίζει κανένας από αυτούς δεν παίρνει χλωροκίνη.

«Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 ασθενείς αυτοί που συνεχίζουν να νοσηλεύονται κυρίως σε Μονάδες, απ’ ότι ξέρω δεν παίρνουν χλωροκίνη, παίρνουν τα υπόλοιπα φάρμακα. Και αυτή του Lancet, αλλά και άλλες μικρότερες μελέτες είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Δηλαδή δεν φαίνεται να δουλεύει το φάρμακο ιδιαίτερα. Η τελευταία μελέτη συνδυάζει το φάρμακο με μεγαλύτερη θνησιμότητα, όχι μόνο δεν βοηθάει, δηλαδή, αλλά χειροτερεύει ενδεχομένως και την κατάσταση. Βέβαια οι μελέτες είναι ενδεικτικές ακόμα, δεν είναι τελικές. Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις, όμως, ότι η υδροχλωροκίνη μάλλον δεν δουλεύει».

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρει ότι οι επιστήμονες αυτήν την περίοδο αναγκάζονται συχνά να χρησιμοποιούν θεραπείες που δεν έχουν ακόμα αποδείξει τη χρησιμότητά τους:

«Λόγω της ανάγκης που υπήρχε και υπάρχει για θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύπλοκης νόσου, πολλές φορές -και λογικό είναι αυτό- αναγκαστήκαμε και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε θεραπευτικές παρεμβάσεις πριν ακόμα αυτές αποδείξουν την χρησιμότητά τους στο πλαίσιο διπλών τυχαιοποιημένων μελετών«, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Η απόφαση του ΠΟΥ ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Μόλις πριν από 6 ημέρες, στις 19/5, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη χρήση που ο ίδιος κάνει ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου για την ελονοσία, της υδροξυχλωροκίνης, για την προστασία κατά του κορωνοϊού, παρά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στα άτομα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καπιτώλιο ότι πιστεύει ότι η υδροξυχλωροκίνη «σου δίνει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας», προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ήδη προειδοποιήσει για πιθανές σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19.

πηγη  eleftherostypos.gr/