ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλλάζει ταυτότητα και εικόνα το «Uncle Ben’s» λόγω Τζόρτζ Φλόιντ

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Uncle Ben», αποφάσισε να αλλάξει την ταυτότητα της εταιρίας, στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η επιχείρηση έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο, καθώς κατηγορείται ότι προάγει ρατσιστικά και επικίνδυνα στερεότυπα.

Σε δήλωσή του μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας, ο Mars έγραψε «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εξελίξουμε το brand του Uncle Ben, συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής του ταυτότητας. Και θα το κάνουμε».

We have a responsibility to help end racial injustices. We’re listening to consumers, especially in the Black community, and our Associates. We don’t yet know what the exact changes or timing will be, but we will evolve Uncle Ben’s visual brand identity.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Το brand «Uncle Ben» χρησιμοποιήθηκε το 1946 ως αναφορά σε έναν μαύρο αγρότη γνωστό ως Uncle Ben, ο οποίος και εξειδικευόταν στην παραγωγή ρυζιού. Ο εικονιζόμενος είναι στην πραγματικότητα ο Frank Brown, ένας αγαπητός σεφ και σερβιτόρος από το Σικάγο.

Παρ’ όλα αυτά, ο τίτλος «θείος» και «θεία» χρησιμοιείτο ως «τιμητική προσφώνηση» από τους λευκούς του αμερικανικού νότου προς τους ηλικιωμένους μαύρους, καθώς αρνούνταν να τους αποκαλέσουν «κύριο» και «κυρία».

Το HBO Max απέσυρε το «Οσα Παίρνει ο Άνεμος» από την πλατφόρμα του

Αφαιρέθηκε από την υπηρεσία streaming του HBO Max η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» μετά τις αντιδράσεις για το ότι προάγει τη ρατσιστική απεικόνιση μαύρων χαρακτήρων.

Το έπος του 1939, με τα δέκα Όσκαρ, που θεωρείται κλασικό, καταργήθηκε μετά τις παγκόσμιες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από άντρες της αστυνομίας της Μινεάπολης.

Εκπρόσωπος του HBO Max είπε στο Variety: «Το “Όσα παίρνει ο άνεμος” είναι προϊόν της εποχής του και απεικονίζει μερικές από τις εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που, δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία.

Αυτές οι ρατσιστικές περιγραφές ήταν λάθος τότε και φυσικά είναι λάθος και τώρα, έτσι σκεφτήκαμε ότι να κρατήσουμε την ταινία χωρίς κάποια εξήγηση ή αποκύρηξη θα ήταν ανεύθυνο. Όταν η ταινία επιστρέψει στο HBO Max θα περιέχει ως συμπλήρωμα μία συζήτηση γύρω από το ιστορικό της υπόβαθρο και μία αποκύρηξη αυτών των περιγραφών, αλλά θα είναι στην αρχική της μορφή, γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να μην υπήρξαν αυτές οι προκαταλήψεις ποτέ».

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας», τονίστηκε από την πλευρά της εταιρείας.

Το HBO Max δεν είναι το μόνο δίκτυο που επανεξετάζει το περιεχόμενο του την περίοδο των διαδηλώσεων. Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι Netflix, BBC iPlayer και BritBox, αφαιρούν τον Matt Lucas και τον David Walliam από τη σειρά σκίτσων Little Britain, από τους καταλόγους τους.

phgh https://eleftherostypos.gr/