ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 1η θέση

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό Times Higher Education του Elsevier, τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2020 -2021, όπου το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε σχεδόν 100 θέσεις στην κατάταξη.

Η εν λόγω κατάταξη μαζί την αντίστοιχη της  QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση  και εγκυρότητα διεθνώς. 

Στη φετινή κατάταξη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέβηκε σχεδόν 100 θέσεις, αναβαθμίζοντας την παρουσία του στις θέσεις 401-500, από τις θέσεις 501-600. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΕΚΠΑ, μετά από την περίοδο 2016-2020, όπου βρισκόταν σταθερά στις θέσεις 501-600, επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση και άνοδο, σε μία περίοδο όπου τα Πανεπιστήμια παγκοσμίως επηρεάζονται δραματικά από την κρίση και τις συνέπειες του Covid19.

Στη φετινή κατάταξη συμμετέχουν 1527 Πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο με την χώρα μας να έχει συνολικά δέκα πανεπιστήμια στην κατάταξη και δύο εξ αυτών στα top 500 (Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΚΠΑ).

Η κατάταξη των ελληνικών

Πιο συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει τη 2η θέση μεταξύ των δέκα ελληνικών Πανεπιστημίων με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να βρίσκεται στην 1η θέση και στις θέσεις 351-400 της παγκόσμιας κατάταξης. Την 3η θέση στην Ελλάδα μοιράζονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που βρίσκονται στις θέσεις 601-800. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις 801-100 και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 1000+.

pinakas 2

Η βαθμολογία

Η συγκεκριμένη θέση που καταλαμβάνει το ΕΚΠΑ αποτελεί σημαντική επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 33% της συνολικής βαθμολογίας της εν λόγω κατάταξης βασίζεται σε έρευνες γνώμης για την «διδακτική και ερευνητική φήμη» των Ιδρυμάτων.  Τα δεδομένα δείχνουν ότι διαχρονικά αυτές οι έρευνες αναδεικνύουν τα ήδη γνωστά Πανεπιστήμια, (Harvard, Yale, Oxford κ.α) και όχι Πανεπιστήμια από μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.

Οι έρευνες φήμης φαίνεται να βοηθούν μεγάλα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, τα οποία είναι εδραιωμένα στην  συνείδηση της κοινής γνώμης και βέβαια δαπανούν και σημαντικούς χρηματικούς πόρους σε καμπάνιες διαφήμισης και προβολής. Κάτι βέβαια που αδυνατούν να κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η μεθοδολογία της κατάταξης

Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες: διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%).  

naftemporikigr