ΙΤΕ Τεχνολογικές καινοτομίες βοηθούν στην ανάδειξη παραδοσιακών τεχνών κι επαγγελμάτων

Πώς μπορούν οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες να μας βοηθήσουν να μελετήσουμε καλύτερα και να διαφυλάξουμε τα πανάρχαιες παραδοσιακές τέχνες, όπως την τυροκομία; Ήρθαμε σ'αυτές τις μοναδικές καλύβες των βοσκών στην καρδιά των βουνών της Κρήτης για να μάθουμε περισσότερα.

Ο 73χρονος Αλέκος Νταγιαντάς συνεχίζει να φτιάχνει τυρί, ακολουθώντας την τεχνική που του έμαθε ο θείος του, όταν ήταν μικρός. Σήμερα τον συναντάμε στο μιτάτο του, στο παραδοσιακό κατάλυμα από ξερολιθιά στα Ανώγεια της Κρήτης. Χρησιμοποιεί το κατσικίσιο γάλα για να φτιάξει δύο ποικιλίες τυριού, μυζήθρα και κατσοχοίρι: «Όλες οι οικογένειες εδώ, το 85% είναι κτηνοτρόφοι. Η κάθε οικογένεια είχε το δικό της μαντρί και είχε τα δικά της προϊόντα. Η δική μας οικογένεια είχε και κατσίκες. Συνεχίζω να έχω και εγώ μερικές ακόμη για να κάνω τη δουλειά του μαγαζιού».

Ειδικοί στην υπολογιστική επιστήμη από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ Mingei βρίσκονται εδώ για να εντοπίσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην τυροκομία. Ενδιαφέρονται όμως να καταγράψουν και την ευρύτερη εικόνα: την απτή πλευρά αυτών των πανάρχαιων δραστηριοτήτων, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, τις κινήσεις και τις τεχνικές των παραγωγών, αλλά και το γενικό γεωγραφικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό πλαίσιο που γεννήθηκαν και άκμασαν αυτές οι τέχνες.

«Είναι οι σαρωτές για τα μνημεία απτής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το δεύτερο είναι η καταγραφή της κίνησης για να μπορούμε να αναπαράγουμε τις κινήσεις που κάνουν κάποιοι προκειμένου να εξασκήσουν την τέχνη τους και το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι η αναπαράσταση γνώσης με την οποία αναπαριστούμε σημασιολογικά τόσο τις διαδικασίες, όσο και το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι τέχνες» αναφέρει ο Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συντονιστής του πρότζεκτ Mingei.

Πέρα από την τυροκομία, οι ερευνητές αναπτύσσουν μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει επίσης την ύφανση σε αργαλειό, το βάψιμο των ρούχων, το φυσητό γυαλί, την παραδοσιακή κεραμική και τη μεταξουργία. Διαδραστική επαυξημένη πραγματικότητα και άλλα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να συνδεθούν παραδοσιακές τέχνες και πρακτικές με το ιστορικό και γεωγραφικό περιβάλλον, που αναπτύχθηκαν:

«Θέλοντας να φτιάξουμε μια γενική μεθοδολογία για την καταγραφή και παρουσίαση των παραδοσιακών τεχνών, αυτό μας οδήγησε στο να πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργούμε αυτή τη μεθοδολογία, να μιλάμε με κοινότητες χρηστών και να βλέπουμε πώς αυτή η τεχνολογία ταιριάζει στις ανάγκες τους και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τα τεχνικά εργαλεία που χρειάζονται για να εφαρμόσουμε αυτή τη μεθοδολογία» εξηγεί ο Νικόλαος Παρταράκης, ερευνητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Για να παρουσιάσουν αυτές τις παραδόσεις στο νεανικό κοινό, που του αρέσει η σύγχρονη τεχνολογία, χρησιμοποιούν καινοτόμες διαδραστικές μεθόδους: «Τα φτιάξαμε όλα αυτά για να κάνουμε τα αποτελέσματα της τεχνολογίας μας πιο προσιτά και πιο εύληπτα και να έχουν έναν παιγνιώδη τρόπο για να είναι ελκυστικά στο κοινό. Για να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές τέχνες πρέπει να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους και να κάνουμε τις ιστορίες πιο μοντέρνες» τονίζει ο Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συντονιστής του πρότζεκτ Mingei.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιβίωση των παραδοσιακών τεχνών εξαρτάται και από την οικονομική τους βιωσιμότητα, μέσω του οικοτουρισμού για παράδειγμα. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

πηγη https://gr.euronews.com/

Δημοφιλή Αρθρα