Ξέρατε ότι αυτές οι τροφές περιέχουν ζάχαρη;

Η ζάχαρη μας βάζει σε πειρασμό καθημερινά με τροφές που είναι ξεκάθαρα γλυκές και προσπαθούμε να την αποφύγουμε, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους σιλουέτας. Πολλές φορές, όμως, «ξεφυτρώνει» σε τροφές που δεν το περιμέναμε.
Όπως οι παρακάτω.

Ψωμί ολικής άλεσης
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αφορούν την επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Σε αυτό μας βοηθά ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών, ο οποίος μας δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Όσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει μια τροφή, τόσο πιο γρήγορα και πολύ αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, ενώ το σάκχαρο παραμένει ψηλά για περισσότερη ώρα, πριν ξαναπέσει απότομα. Το μαύρο ψωμί μπορεί να κυμαίνεται από 52 έως 60 στον γλυκαιμικό δείκτη και παρ’ όλο που είναι πιο υγιεινό από το άσπρο ψωμί, καλό είναι να το καταναλώνετε συνετά.

Μπαλσάμικο

Στην κρέμα μπαλσάμικο ξέρουμε και λόγω της γλυκιάς της γεύσης ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγάλη. Και το μπαλσάμικο ξίδι, όμως, μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα, αν δεν προσέξετε την ετικέτα του. Κάποια είδη παρασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού και χρώμα καραμέλας σε βάση λευκού ξιδιού, που σημαίνει ότι απέχουν πολύ από το αυθεντικό ιταλικό μπαλσάμικο που παλαιώνεται από 12 έως 25 χρόνια και δεν έχει ανάγκη ούτε από πρόσθετα χρωστικής, ούτε από παράγοντες πύκνωσης. Επειδή, όμως, το αυθεντικό είναι και ακριβό, ελέγχετε πάντα την ετικέτα του κι αν διαπιστώνετε τα παραπάνω, μπορείτε να το αντικαθιστάτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί.

Βρώμη
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλα τα είδη βρώμης πλούσια σε ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι, μπορείτε να ελέγχετε την ετικέτα της βρώμης που προτιμάτε και να αποφεύγετε τα δημητριακά με βρώμη που περιέχουν και ζάχαρη. Προτιμήστε την απλή βρώμη για να λάβετε και περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα, χωρίς παρελκόμενα.

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη μπορεί να υπήρχαν πάντα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά προϊόντα για όσους απέχουν από την πρωτεΐνη αυτή που συναντάμε στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά. Το ότι ένα προϊόν, όμως, δεν περιέχει γλουτένη, δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό. Τα κέικ, τα κουλουράκια και τα μπισκότα χωρίς γλουτένη δεν παύουν να είναι κέικ, κουλουράκια και μπισκότα, τα οποία είναι επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, τα περισσότερα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από το συνηθισμένο, προκειμένου να αναπληρώσουν την απουσία γλουτένης κι αυτό δυσκολεύει τη διάσπασή τους από τον οργανισμό. Όταν λιγουρεύεστε κάτι γλυκό, αλλά θέλετε να παραμείνετε σε ένα διατροφικό πλάνο που δεν περιέχει γλουτένη, προτιμήστε την επιλογή κάποιου φρούτου. Μπορείτε να ψήσετε φρούτα, ώστε να βγάλουν τα φυσικά τους σάκχαρα και να σας δώσουν την έξτρα γλυκύτητα που αναζητάτε, χωρίς επεξεργασία.

Χυμός φρούτων
Στο μυαλό των περισσοτέρων σίγουρα υπάρχει ως μια υγιεινή επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα, ο χυμός φρούτων περιέχει αρκετή ζάχαρη. Δεν αναφερόμαστε καν στους χυμούς του εμπορίου, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν πολύ υψηλές ποσότητες ζάχαρης και μάλιστα χωρίς τις βιταμίνες του φρούτου. Και οι σπιτικοί χυμοί, όμως, μας φορτώνουν με ζάχαρη, καθώς εκτός του ότι σε ένα ποτήρι λαμβάνουμε τα σάκχαρα περισσοτέρων από ένα φρούτων, η απώλεια των φυτικών ινών, που συναντάμε κυρίως στη φλούδα, μειώνει την προστασία μας απέναντι στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σίγουρα δεν θα σας κάνει κακό να πιείτε έναν σπιτικό χυμό, ο οποίος κατά τ’ άλλα είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά φροντίστε να τον συμπεριλάβετε στην ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά, ώστε να μην ξεφύγετε. Και μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει την ινσουλίνη και το κοιλιακό λίπος, όπως και το ότι ο χυμός, λόγω του ότι στερείται φυτικών ινών, δεν θα σας χαρίσει το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού, όπως ένα φρούτο.

Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, που ευεργετεί την υγεία του εντέρου, των οστών και μας χαρίζει ενέργεια, αλλά δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίδια. Κάποια περιέχουν σάκχαρα που προκύπτουν φυσικά, ενώ άλλα, όπως αυτά με τα φρούτα που παίρνουν τον χαρακτήρα επιδορπίου, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χάνουν τον υγιεινό τους χαρακτήρα. Σύμφωνα με την American Heart Association, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 30 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, τη στιγμή που κάποια από αυτά τα γιαούρτια φτάνουν τα 24 γραμμάρια ή παραπάνω ανά μερίδα, που σημαίνει ότι καταναλώνοντάς τα φτάνετε σχεδόν στην ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη μόνο από ένα τρόφιμο. Προτιμήστε, λοιπόν, το γιαούρτι σας σκέτο, στην πιο αγνή του μορφή κι αν θέλετε να του προσθέσετε γεύση και γλυκύτητα, περιοριστείτε στα φρέσκα φρούτα.

πηγη https://www.clickatlife.gr/