ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορωνοϊός: Η πρόβλεψη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την πορεία της πανδημίας (video)

Εύθραυστη και επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.

Μπορεί ο αριθμός νέων κρουσμάτων να καταγράφει καθημερινά μείωση και σε μια εβδομάδα από σήμερα να ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ωστόσο ο κίνδυνος εφησυχασμού παραμένει υψηλός.

Την ίδια στιγμή, έκδηλη είναι ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα, δε λέει να κοπάσει.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη, ο Γιώργος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης – Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, σημείωσε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου υπήρξε έξαρση της πανδημίας.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχει κατέβει αρκετά και, αν όλα πάνε καλά, περίπου στα μέσα Απριλίου θα έχει ελεγχθεί μεγάλο μέρος της πανδημίας».

Ο κ. Ατσαλάκης επισήμανε την ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι την σπουδαιότητα της τήρησης των μέτρων.

«Η επιτυχία της πτωτικής καμπύλης οφείλεται στις προσπάθειες των συμπολιτών μας που ακολουθούν τα μέτρα».

Είναι κρίσιμο οι κανόνες ασφαλείας να τηρηθούν και τις γιορτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε μια νέα έξαρση του ιού.

Χθες άλλωστε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την ανάγκη να περάσουμε τις φετινές γιορτές με την οικογένειά μας μόνο ιδανικά, για να μη χαθεί ό, τι κερδίσαμε με κόπο στο διάστημα αυτό.

Ωστόσο, σε περίπτωση συναντήσεων διαφορετικών νοικοκυριών, τόνισε την ανάγκη διατήρησης «κοινωνικής φούσκας» συναντώντας τα ίδια άτομα καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών, αποφυγής εναγκαλισμών και στενών επαφών, τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα Νίκου Χαρδαλιά για τις ημέρες των εορτών. «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα».

Χωρίς κάλαντα, πολυπληθή ρεβεγιόν με παρέες και καμία εξαίρεση στην απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα ρίσκο, με ιδιαίτερα αυξημένους τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες: «θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».

ΠΗΓΗ: in.gr