ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο δικαιωματικά είναι superfood

Το σώμα παράγει μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, ή αντιδραστικά είδη οξυγόνου, είναι τοξικές όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες παθήσεις υγείας.

Το σώμα μπορεί από μόνο του να αποβάλει πολλές από αυτές, αλλά τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε δια της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα δύο τρόπους με τους οποίους το μπρόκολο ωφελεί την υγεία

  • Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μια σειρά αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του τύπου των κυτταρικών βλαβών που οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου. Ένα από αυτά είναι η σουλφοραφάνη, η οποία είναι μια ένωση που περιέχει θείο και δίνει στα σταυρανθή λαχανικά την χαρακτηριστική πικρή τους γεύση.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης ινδόλη-3-καρβινόλη. Έρευνα από το 2019 υποδηλώνει ότι αυτή η ένωση μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα γογγύλια, η ρόκα, το μπρόκολο, το kohlrabi και το νεροκάρδαμο μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών

Το ασβέστιο και το κολλαγόνο συνεργάζονται για να φτιάξουν γερά οστά. Πάνω από το 99% του ασβεστίου του σώματος υπάρχει στα οστά και στα δόντια. Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο υπάρχουν στο μπρόκολο.

Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος, αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ή και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα οστών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστεϊκής υγείας..

πηγη https://www.healthweb.gr/