Συναγερμός στον ΕΜΑ για παρενέργεια των εμβολίων mRNA στις γυναίκες

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε σήμερα ότι επανεξετάζει τις αναφορές για έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία και απουσία εμμήνου ρύσεως μετά από εμβολιασμού με τα mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η αξιολόγηση έγινε μετά από αναφορές για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ύστερα από τη λήψη και των δύο εμβολίων ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπήρχε αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των εμβολίων κατά της Covid-19 και των αναφορών, σημείωσε η υπηρεσία.

Ο EMA τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι δεν είχε αποδείξει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ των αλλαγών στους εμμηνορροϊκούς κύκλους και των εμβολίων κατά της Covid-19. Είχε προηγηθεί μελέτη στη Νορβηγία η οποία έδειξε ότι ορισμένες γυναίκες είχαν πιο βαριές περιόδους μετά τον εμβολιασμό.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο οργανισμός την Παρασκευή πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 επηρέασαν τη γονιμότητα.

Μετά από εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, κλινικών δοκιμών και της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr

Δημοφιλή Αρθρα