Πρόστιμο-μαμούθ 405 εκατ. ευρώ για διαρροή προσωπικών στοιχείων ανηλίκων

Η Ιρλανδία επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram για δεδομένα παιδιών.

Ηρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας συμφώνησε να επιβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ στο κοινωνικό δίκτυο Instagram μετά από μια έρευνα σχετικά με το χειρισμό δεδομένων παιδιών, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιτήρησης.

Το Instagram σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής Meta Platforms σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2020, επικεντρώθηκε σε χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών που είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν επαγγελματικούς λογαριασμούς, γεγονός που διευκόλυνε τη δημοσίευση του αριθμού τηλεφώνου ή/και της διεύθυνσης email του χρήστη.

Το Instagram ενημέρωσε τις ρυθμίσεις του πριν από ένα χρόνο και έκτοτε κυκλοφόρησε νέες λειτουργίες για να κρατά τους εφήβους ασφαλείς και τις πληροφορίες τους απόρρητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Meta.

Πρόκειται για την υψηλότερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην εταιρεία από τον Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, μετά από το πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο WhatsApp.

Το υψηλότερο πρόστιμο που αφορά στο GDPR, αποτελεί η ποινή 746 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην Amazon το 2021 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν τότε ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την Amazon δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του GDPR και πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές.

cnn.gr/

Δημοφιλή Αρθρα