Και όμως αν δεν αλλάζετε συχνά τα σεντόνια μπορεί να πάθετε από πνευμονία μέχρι και σκωληκοειδίτιδα

Το μη συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης πνευμονίας, σκωληκοειδίτιδας και γονόρροιας.
Έρευνες δείχνουν οτι πρέπει να τα αλλάζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Το πλύσιμο των σεντονιών σας μπορεί συχνά να μοιάζει με αγγαρεία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που πολλοί αναβάλλουν την κουραστική εργασία. 

Ακόμα κι αν έχετε ένα χέρι βοηθείας, το να γδύνετε τα σεντόνια σας και να ξαναβάλετε καινούργια λευκά είδη στο κρεβάτι σας μπορεί να είναι άβολο και χρονοβόρο.

Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των Βρετανών πλένουν τα κλινοσκεπάσματα τους μόνο μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Hammond Furniture. 

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το σπάνιο πλύσιμο των σεντονιών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς τα στρώματα χρειάζονται εξαιρετικά λίγο χρόνο για να γίνουν πηγή παθογόνων παραγόντων.

Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για πολλές θανατηφόρες καταστάσεις, όπως η πνευμονία, η σκωληκοειδίτιδα και η γονόρροια. 

Οι ειδικοί στον ύπνο στο Bed Kingdom υποστήριξαν ότι το σώμα εκκρίνει υγρά και έλαια κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με χιλιάδες νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αυτό προσελκύει τα ακάρεα σκόνης που εκκρίνουν τα κόπρανα που συνδέονται με αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα και εξάρσεις εκζέματος.

«Η καθημερινή αλλαγή σεντονιών συνιστάται σε άτομα που είναι άρρωστα», εξηγεί το Bed Kingdom.

Πρόσθεσαν ότι τα κόπρανα και τα νεκρά σώματα ακάρεων σκόνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

«Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, δερματικά εξανθήματα, φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Τα ακάρεα της σκόνης είναι επίσης ένα πολύ κοινό εύρυμα για τους πάσχοντες από άσθμα.

«Ως εκ τούτου, είναι ευεργετικό για την άνεση και την υγεία σας εάν τα κλινοσκεπάσματα πλένονται πιο συχνά».

Ο δερματολόγος της Cleveland Clinic Alok Via εξήγησε ότι υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από τα δικά μας κύτταρα.

«Όταν αφήνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να ξεκουραστούν στα σεντόνια σου, αυτά τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εάν επανέλθουν στο δέρμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα», είπε ο ειδικός.

Η μετάδοση λοιμώξεων έχει επίσης αποδειχθεί πιθανή μέσα από λερωμένα σεντόνια.

Ο Staphylococcus aureus είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια επειδή είναι πιο μεταδοτικό από άλλα είδη.

Είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με σοβαρές παθήσεις υγείας όπως η πνευμονία.

Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η σκωληκοειδίτιδα όταν εισέρχονται βακτήρια ή παράσιτα στην πεπτική οδό.

Η Johns Hopkins Medicine εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο σωλήνας που ενώνει το παχύ έντερο και την σκωληκοειδή απόφραξη αποφραχθεί ή μπλοκάρει από τα κόπρανα.

Εάν η σκωληκοειδής απόφυση σκάσει, μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις».

Για να μην αφήσετε τα σεντόνια να γίνουν όχημα μετάδοσης, οι ειδικοί στο Bed Kingdom συνιστούν να αφιερώνετε χρόνο στο πλύσιμο των κρεβατιών σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος του Bed Kingdom είπε: «Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως ταλαιπωρία και αγγαρεία για πολλούς από εμάς.

«Όπως με κάθε αγγαρεία, μπορεί να είναι εύκολο να το αναβάλεις και να το αφήσεις για την τελευταία στιγμή, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σου είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αφιερώσεις χρόνο.

«Η τήρηση ενός προγράμματος ξεστρώματος του κρεβατιού το πρωί είναι χρήσιμο για να διατηρήσετε την υγεία σας, καθώς θα ανταμειφθείτε με καθαρά σεντόνια την επόμενη φορά που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

«Αν μπορείτε να στεγνώσετε τα σεντόνια σας στο φως του ήλιου, αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα από το κόστος του στεγνωτηρίου καθώς και να σκοτώσετε περαιτέρω τα μικρόβια».

Πηγή: www.mirror.co.uk / https://www.dikaiologitika.gr/