Γρίπη Α και Β: Ποιες είναι οι διαφορές - Ποια είναι τα συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός της γρίπης τύπου Α είναι ο πιο συχνά παρατηρούμενος ιός της γρίπης. Οι ιοί A και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλουν τον άνθρωπο. 

Όπως έδειξε η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (για το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου), κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του τύπου Β). 

Σε τι διαφέρουν

Ο τύπος Β είναι παρόμοιος με τον ιό της γρίπης Α όσον αφορά τη συμπτωματολογία και την
κλινική εικόνα. Η βασική διαφορά είναι πως ενώ ο τύπος Α μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους, ο ιός της γρίπης Β μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα εμφανίζεται περισσότερο στα παιδιά.

 

Η γρίπη Β πιστεύεται ότι είναι πιο ήπιος ιός σε σύγκριση με ορισμένα στελέχη της γρίπης Α, όπως το H3N2, αλλά πιο ισχυρός από τα στελέχη της γρίπης Α όπως το H1N1. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συνδρομή του ιού της γρίπης Β στην πρόκληση σοβαρών ασθενειών και θνησιμότητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα και των δύο τύπων της γρίπης είναι τα εξής:
- Υψηλός πυρετός, συνήθως έως 40⁰ C, που διαρκεί 3-4 μέρες
- Έντονος πονοκέφαλος με απότομη έναρξη
- Έντονοι μυϊκοί πόνοι
- Αίσθημα κόπωσης
- Έντονη εξάντληση με ξαφνική έναρξη
- Καταρροή
- Φτέρνισμα
- Πονόλαιμος
- Έντονος βήχας

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε 4 έως 7 ημέρες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, ενώ μερικές φορές, ο πυρετός επανέρχεται.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι. Από την αρχή της φετινής επιτήρησης της περιόδους γρίπης, έχουν καταγραφεί στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 305 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 279 (92%) ήταν στελέχη τύπου Α και 26 (9%) στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

 

πηγη   thetoc.gr