Πόσες φορές τον μήνα πρέπει να εκσπερματώνουν οι άντρες για να είναι υγιείς

Όπου «υγιείς», βλέπε οι μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του προστάτη.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, «ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άντρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Με τηνλειτουργία του συμβάλει: 

  • στον έλεγχο της ούρησης, το οποίο το πετυχαίνει λόγω της ανατομικής του θέσης
  • στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά
  • στη λειτουργία της εκσπερμάτισης

Η πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια (ενδοπροστατική βλάβη) δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνος κατά την εκσπερμάτωση ή αίμα στο σπέρμα
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) ή στο κάτω μέρος της πλάτης

Κι ενώ δεν έχει προσδιοριστεί επιστημονικά η ακριβής αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου, είναι γνωστό ότι μία σειρά παραγόντων παίζει ρόλο: από το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία μέχρι τις ορμόνες, το διατροφικό ζωικό λίπος και τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Οι τελευταίες έχει αποδειχθεί από την επιστήμη ότι αποβάλλονται όχι μόνο μέσω της εκγύμνασης και του ιδρώτα, αλλά και της εκσπερμάτωσης. Έχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο συχνά εκσπερματώνει ο άντρας, τόσο βελτιώνει τη συνολική του υγεία και μειώνει κατ’ επέκταση την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. 

Αυτό το «συχνά» όμως σε πόσες φορές τον μήνα για παράδειγμα μεταφράζεται; Λοιπόν, έχουμε αριθμό.  

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο IFLScience (διήρκησε 18 μήνες και συμμετείχαν συνολικά 31.925 άντρες) εκτιμάται ότι η εκσπερμάτωση τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα των επιστημόνων έδειξαν ότι ο συστηματικός αυνανισμός ή το συστηματικό σεξ ή ο συνδυασμός των δύο απομάκρυνε τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η εκσπερμάτωση στον άντρα θα μπορούσε να έχει παρόμοια βελτίωση της συνολικής υγείας με το τρέξιμο και την υγιεινή διατροφή. 

Στον ίδιο αριθμό είχε καταλήξει και αντίστοιχη έρευνα του 2016 από την European Urology, που υπογράμμιζε ότι οι άντρες ηλικίας 20 με 40 ετών που εκσπερμάτιζαν περισσότερες από 21 φορές τον μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη από εκείνους της ίδιας ηλικιακής ομάδας που εκσπερμάτιζαν λιγότερο συχνά.

Ωστόσο, τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της τακτικής εκσπερμάτωσης δεν εξαντλούνται στις μειωμένες πιθανότητες για καρκίνο. 

Η //www.youtube.com/@RenaMalikMD" target="_blank" rel="noopener">Dr. Rena Malik, ουρολόγος, χειρουργός πυέλου και sex expert υπογράμμισε πρόσφατα στο Insider ένα ακόμα σημαντικό όφελος, που είναι «η ανακούφιση από το καθημερινό στρες και η ανάκτηση της χαμένης ηρεμίας του πνεύματος και του σώματος». 

Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει πολλάκις ότι το σεξ καταπολεμά το έντονο άγχος και λειτουργεί ως αγχολυτικό. Συγκεκριμένα, έρευνα του 2010 διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευχαρίστηση, όπως είναι η γυμναστική και το σεξ μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης σε πολύ σημαντικό ποσοστό. 

Παράλληλα, απελευθερώνουν την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, δύο ουσίες που ευνοούν την ηρεμία και τη χαρά, καθώς και την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη. 

Με απλά λόγια, όλη αυτή η έκρηξη θετικών ουσιών στον οργανισμό σε χαλαρώνει σωματικά και ψυχικά.

πηγη https://www.oneman.gr/

Δημοφιλή Αρθρα