Ίλον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο

Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε ασθενή ανακοίνωσε η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, Neuralink.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του, Χ, ο Μασκ, ο ασθενής «αναρρώνει καλά» μία μέρα μετά την επέμβαση και τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters, είχε δώσει πέρυσι στην εταιρεία την άδεια να διεξάγει την πρώτη της δοκιμή του εμφυτεύματός της σε ανθρώπους. Στόχος της εταιρίας να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεπεράσουν την παράλυση και μια σειρά από νευρολογικές παθήσεις.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για τη χειρουργική τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση.

Αρχικός στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. 

Τα «εξαιρετικά λεπτά» νήματα των εμφυτευμάτων, όσο μια τρίχα, βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων, δήλωσε η Neuralink.

Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy, δήλωσε ο Μασκ σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X.

πηγη EleftherosTypos.gr

Δημοφιλή Αρθρα