Η γνώση μειώνει τους παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά μας
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2023
Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Δέκα παλιές αλήθειες που αποδείχθηκαν μύθοι
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 26 Σεπτεμβρίου 2023
Δέκα πράγματα που νομίζαμε ότι είναι αλήθεια για τη λειτουργία του οργανισμού μας και την επίδραση εξωτερικών παραγόντων πάνω του που αποδείχθηκαν, όμως, με τη συνέργεια της ιατρικής και των επιστημονικών ερευνών, μύθοι.
Γάλλιο: Η πρώτη ύλη που ψάχνει όλος ο πλανήτης βρίσκεται στην Ελλάδα...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 22 Σεπτεμβρίου 2023
Γάλλιο: Η πρώτη ύλη που ψάχνει όλος ο πλανήτης βρίσκεται στην Ελλάδα και φτάνει για όλη την Ευρώπη την ώρα που η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως, έβαλε περιρισμούς στις εξαγωγές της.
Πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που πλασάρονται ως «υγιεινά»; Πώς...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 15 Σεπτεμβρίου 2023
Φώτης Τσιμέλας
Στη διατροφή και στο σουπερμάρκετ δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο φαίνονται.
Συχνά μεγάλα καταναλωτικά brands προμοτάρουν τα προϊόντα τους ως την πιο υγιεινή λύση, ενώ εμείς ως καταναλωτές θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας.
Στόχος μας στα εβδομαδιαία ψώνια μας είναι να γεμίσει το καλάθι του νοικοκυριού μας με νόστιμα και υγιεινά προϊόντα. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό μοιάζει αδύνατο.
Είναι ή όχι υγιεινό;
Όταν λέμε υγιεινή διατροφή, συνήθως εννοούμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, λιγοστή έως καθόλου ζάχαρη, υποκατάστατα αυτής και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλές φορές βλέπουμε βέβαια ολόκληρες σειρές προϊόντων να προμοτάρονται ως υγιεινά, ενώ στην πραγματικότητα απέχουν πολύ, λόγω συστατικών, από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι. Προωθούνται ως ένα σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους, fit και με ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα για έναν πολυάσχολο άνθρωπο. Τελικά, όμως, από ότι φαίνεται δεν είναι τόσο θρεπτικές, όσο θα θέλαμε, διότι περιέχουν συστατικά τα οποία διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου μας και μας γεμίζουν αχρείαστες θερμίδες. Συστατικά όπως το φοινικέλαιο που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αυξημένα επίπεδα της “κακής”-LDL χοληστερόλης. Προτιμάμε, μπάρες οι οποίες έχουν επεξεργαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Το γάλα είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι στην διατροφή μας, με πολλούς βέβαια, να το έχουν αντικαταστήσει με αντίστοιχα φυτικά. Ωστόσο, θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο πριν αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε είδος, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλουμε κάτι με ποιότητα και ταυτόχρονα με θρεπτικά συστατικά. Το γάλα σόγιας είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα. Το γάλα αμυγδάλου, περιέχει ακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και πολύ μικρότερη ποσότητα σε κορεσμένα, τα οποία αυξάνουν την χοληστερίνη, ενώ το γάλα βρώμης έχει περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τέλος, το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα επιπρόσθετα σάκχαρα, με μεγάλη προσοχή συστατικά όπως “evaporated cane juice”, ουσιαστικά μια άλλη ονομασία για τη ζάχαρη. Πολύ μεγάλη προσοχή στο νάτριο, δηλαδή το αλάτι, καθώς και την καραγενάνη, η οποία είναι πολυσακχαρίτης και χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Η μεγάλη κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, έχουν μπει στην ζωή μας και μας υπόσχονται μια καλύτερη ποιοτικά καθημερινότητα. Όλα, πια, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και γενικότερα τα γλυκίσματα, παράγονται και με γλυκαντικές ουσίες. Με μια δεύτερη ματιά όμως, θα δούμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από την απλή κοινή ζάχαρη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης δεν μειώνει την παχυσαρκία και τον διαβήτη, κ αυτό γιατί εξακολουθούν να ενεργοποιούν τους αισθητήρες γλυκιάς γεύσης , αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ινσουλίνης. Αξίζει να αναφερθεί, πως στα περισσότερα γλυκά με στέβια χρησιμοποιούνται πολυόλες, ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με τα γλυκά με κανονική ζάχαρη.
Πώς να διακρίνουμε την πιο σωστή και υγιεινή τροφή;
Μακάρι να υπήρχε μια λίστα με τα υγιεινά και μη τρόφιμα, ώστε να μην χρειαζόταν τόση μεγάλη έρευνα από εμάς τους ίδιους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να κάνουμε τις σωστές επιλογές τροφών και προϊόντων.
Οι όροι όπως φυσικό, βιολογικό, χωρίς σάκχαρα και χωρίς λιπαρά, συχνά μας μπερδεύουν και μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια απλά βήματα ώστε να βρούμε τα σωστά τρόφιμα για εμάς:
Διαβάζουμε την λίστα συστατικών, ειδικά τα πρώτα τρία. Η σειρά που είναι γραμμένα έχει να κάνει με την ποσότητα που περιέχετε στα προϊόντα. Κοιτάμε πόσο μεγάλη είναι η λίστα των συστατικών. Όσο πιο μεγάλη η λίστα, τόσο πιο βλαβερό είναι το προϊόν.
Μεγάλη προσοχή στα είδη των λιπαρών. Σκοπός μας είναι να ελαττώσουμε τα trans-λιπαρά, τα οποία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τα αυξημένα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης
Όταν αγοράζουμε ψωμιά ή χυμούς να κοιτάμε να είναι 100% με σιτηρά και με φρούτα, αντίστοιχα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όλο το υπόλοιπο είναι ζάχαρη.
Δείτε Βίντεο: Ποια Συντηρητικά Πρέπει να Αποφεύγετε
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα κατεψυγμένα προϊόντα. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην φυσική τους μορφή και ας παίρνει λίγη περισσότερη ώρα για να τα ετοιμάσουμε.
Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα έχει πρωταρχικό ρόλο. Αν είναι μακράς διάρκειας, το πιθανότερο είναι να έχει πολλά συντηρητικά και λιγότερες βιταμίνες.
Αγοράζοντας δημητριακά, συνήθως κοιτάμε τον συνολικό αριθμό των θερμίδων και όχι την κατανομή τους. Το καλύτερο είναι το προϊόν να αποτελείται από φυτικές ίνες και όχι από υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Πολλή προσοχή στην περιεκτικότητα ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζουμε.
All-natural food. Πόσο αλήθεια να είναι; Καθόλου, λοιπόν, διότι για να σταθεί αυτός ο όρος σημαίνει ότι τίποτα τεχνητό ή συνθετικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του τροφίμου. ΠΗΓΗ protothema.gr
Συχνά μεγάλα καταναλωτικά brands προμοτάρουν τα προϊόντα τους ως την πιο υγιεινή λύση, ενώ εμείς ως καταναλωτές θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας.
Στόχος μας στα εβδομαδιαία ψώνια μας είναι να γεμίσει το καλάθι του νοικοκυριού μας με νόστιμα και υγιεινά προϊόντα. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό μοιάζει αδύνατο.
Είναι ή όχι υγιεινό;
Όταν λέμε υγιεινή διατροφή, συνήθως εννοούμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, λιγοστή έως καθόλου ζάχαρη, υποκατάστατα αυτής και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλές φορές βλέπουμε βέβαια ολόκληρες σειρές προϊόντων να προμοτάρονται ως υγιεινά, ενώ στην πραγματικότητα απέχουν πολύ, λόγω συστατικών, από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι. Προωθούνται ως ένα σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους, fit και με ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα για έναν πολυάσχολο άνθρωπο. Τελικά, όμως, από ότι φαίνεται δεν είναι τόσο θρεπτικές, όσο θα θέλαμε, διότι περιέχουν συστατικά τα οποία διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου μας και μας γεμίζουν αχρείαστες θερμίδες. Συστατικά όπως το φοινικέλαιο που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αυξημένα επίπεδα της “κακής”-LDL χοληστερόλης. Προτιμάμε, μπάρες οι οποίες έχουν επεξεργαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Το γάλα είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι στην διατροφή μας, με πολλούς βέβαια, να το έχουν αντικαταστήσει με αντίστοιχα φυτικά. Ωστόσο, θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο πριν αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε είδος, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλουμε κάτι με ποιότητα και ταυτόχρονα με θρεπτικά συστατικά. Το γάλα σόγιας είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα. Το γάλα αμυγδάλου, περιέχει ακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και πολύ μικρότερη ποσότητα σε κορεσμένα, τα οποία αυξάνουν την χοληστερίνη, ενώ το γάλα βρώμης έχει περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τέλος, το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα επιπρόσθετα σάκχαρα, με μεγάλη προσοχή συστατικά όπως “evaporated cane juice”, ουσιαστικά μια άλλη ονομασία για τη ζάχαρη. Πολύ μεγάλη προσοχή στο νάτριο, δηλαδή το αλάτι, καθώς και την καραγενάνη, η οποία είναι πολυσακχαρίτης και χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Η μεγάλη κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, έχουν μπει στην ζωή μας και μας υπόσχονται μια καλύτερη ποιοτικά καθημερινότητα. Όλα, πια, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και γενικότερα τα γλυκίσματα, παράγονται και με γλυκαντικές ουσίες. Με μια δεύτερη ματιά όμως, θα δούμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από την απλή κοινή ζάχαρη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης δεν μειώνει την παχυσαρκία και τον διαβήτη, κ αυτό γιατί εξακολουθούν να ενεργοποιούν τους αισθητήρες γλυκιάς γεύσης , αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ινσουλίνης. Αξίζει να αναφερθεί, πως στα περισσότερα γλυκά με στέβια χρησιμοποιούνται πολυόλες, ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με τα γλυκά με κανονική ζάχαρη.
Πώς να διακρίνουμε την πιο σωστή και υγιεινή τροφή;
Μακάρι να υπήρχε μια λίστα με τα υγιεινά και μη τρόφιμα, ώστε να μην χρειαζόταν τόση μεγάλη έρευνα από εμάς τους ίδιους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να κάνουμε τις σωστές επιλογές τροφών και προϊόντων.
Οι όροι όπως φυσικό, βιολογικό, χωρίς σάκχαρα και χωρίς λιπαρά, συχνά μας μπερδεύουν και μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια απλά βήματα ώστε να βρούμε τα σωστά τρόφιμα για εμάς:
Διαβάζουμε την λίστα συστατικών, ειδικά τα πρώτα τρία. Η σειρά που είναι γραμμένα έχει να κάνει με την ποσότητα που περιέχετε στα προϊόντα. Κοιτάμε πόσο μεγάλη είναι η λίστα των συστατικών. Όσο πιο μεγάλη η λίστα, τόσο πιο βλαβερό είναι το προϊόν.
Μεγάλη προσοχή στα είδη των λιπαρών. Σκοπός μας είναι να ελαττώσουμε τα trans-λιπαρά, τα οποία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τα αυξημένα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης
Όταν αγοράζουμε ψωμιά ή χυμούς να κοιτάμε να είναι 100% με σιτηρά και με φρούτα, αντίστοιχα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όλο το υπόλοιπο είναι ζάχαρη.
Δείτε Βίντεο: Ποια Συντηρητικά Πρέπει να Αποφεύγετε
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα κατεψυγμένα προϊόντα. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην φυσική τους μορφή και ας παίρνει λίγη περισσότερη ώρα για να τα ετοιμάσουμε.
Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα έχει πρωταρχικό ρόλο. Αν είναι μακράς διάρκειας, το πιθανότερο είναι να έχει πολλά συντηρητικά και λιγότερες βιταμίνες.
Αγοράζοντας δημητριακά, συνήθως κοιτάμε τον συνολικό αριθμό των θερμίδων και όχι την κατανομή τους. Το καλύτερο είναι το προϊόν να αποτελείται από φυτικές ίνες και όχι από υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Πολλή προσοχή στην περιεκτικότητα ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζουμε.
All-natural food. Πόσο αλήθεια να είναι; Καθόλου, λοιπόν, διότι για να σταθεί αυτός ο όρος σημαίνει ότι τίποτα τεχνητό ή συνθετικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του τροφίμου. ΠΗΓΗ protothema.gr
NASA: «Έχουμε δει UFO αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εξωγήινοι» – «Σίγουρα...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 14 Σεπτεμβρίου 2023
«Αν μας ρωτάτε εάν στην απεραντοσύνη του σύμπαντος υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής, τότε η απάντηση είναι ναι». Αυτό δήλωσε ο διοικητής της NASA και πρώην αστροναύτης, Μπιλ Νέλσον, στην εκδήλωση της Υπηρεσίας για τα ευρήματα της ανεξάρτητης μεγάλης έκθεσης σπουδαίων επιστημόνων για περιστατικά με UFO.
Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 14 Σεπτεμβρίου 2023
Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Environmental Working Group» και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Chemosphere».
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 30 προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων, καθαριστικά για τζάμια και αποσμητικά χώρου, και προέκυψε ότι αυτά απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές ως VOC. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις στα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μολύνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τον εξωτερικό αέρα, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δέκα φορές περισσότερο. Ορισμένα προϊόντα εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο συμβατικά προϊόντα όσο και «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού και εντόπισαν συνολικά 530 μοναδικές VOC στα προϊόντα αυτά. Από αυτές οι 193 ήταν επικίνδυνες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «πράσινα» εκλύουν λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις, περίπου τις μισές κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα. Τα πράσινα προϊόντα που κατηγοριοποιήθηκαν και ως «χωρίς άρωμα» είχαν σχεδόν οκτώ φορές λιγότερες VOC από τα συμβατικά προϊόντα και τέσσερις φορές λιγότερες από τα πράσινα προϊόντα που περιείχαν άρωμα στην ετικέτα τους.
Το μοτίβο αυτό ίσχυε και για τον αριθμό των επικίνδυνων VOC. Τα πράσινα προϊόντα εκλύουν κατά μέσο όρο τέσσερις χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως επικίνδυνες, σε σύγκριση με περίπου 15 στα πράσινα προϊόντα με άρωμα και 22 στα συμβατικά προϊόντα.
«Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους καταναλωτές, τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που εισέρχονται στον αέρα εσωτερικών χώρων», δηλώνει η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος στο «Environmental Working Group».
Όπως προσθέτει η ίδια, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν έναν τρόπο για να μειωθεί η έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, επιλέγοντας προϊόντα που είναι "πράσινα", ειδικά εκείνα που είναι "πράσινα" και "χωρίς άρωμα"».
Μ.Κουζινοπούλου
πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 30 προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων, καθαριστικά για τζάμια και αποσμητικά χώρου, και προέκυψε ότι αυτά απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές ως VOC. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις στα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μολύνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τον εξωτερικό αέρα, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δέκα φορές περισσότερο. Ορισμένα προϊόντα εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο συμβατικά προϊόντα όσο και «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού και εντόπισαν συνολικά 530 μοναδικές VOC στα προϊόντα αυτά. Από αυτές οι 193 ήταν επικίνδυνες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «πράσινα» εκλύουν λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις, περίπου τις μισές κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα. Τα πράσινα προϊόντα που κατηγοριοποιήθηκαν και ως «χωρίς άρωμα» είχαν σχεδόν οκτώ φορές λιγότερες VOC από τα συμβατικά προϊόντα και τέσσερις φορές λιγότερες από τα πράσινα προϊόντα που περιείχαν άρωμα στην ετικέτα τους.
Το μοτίβο αυτό ίσχυε και για τον αριθμό των επικίνδυνων VOC. Τα πράσινα προϊόντα εκλύουν κατά μέσο όρο τέσσερις χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως επικίνδυνες, σε σύγκριση με περίπου 15 στα πράσινα προϊόντα με άρωμα και 22 στα συμβατικά προϊόντα.
«Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους καταναλωτές, τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που εισέρχονται στον αέρα εσωτερικών χώρων», δηλώνει η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος στο «Environmental Working Group».
Όπως προσθέτει η ίδια, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν έναν τρόπο για να μειωθεί η έκθεση σε επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις, επιλέγοντας προϊόντα που είναι "πράσινα", ειδικά εκείνα που είναι "πράσινα" και "χωρίς άρωμα"».
Μ.Κουζινοπούλου
πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημαντική Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο ΙΤΕ για την Ανάπτυξη Νέας...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 24 Σεπτεμβρίου 2023
Η ομάδα του καθ. Γιάννη Βόντα Δ/ντη του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), καθώς και ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, πέτυχε μια σημαντική χρηματοδότηση στα πλαίσια των προγραμμάτων Horizon Europe - FARM2FORK. Το NextGenBioPest της ομάδας του ΙΜΒΒ κατατάχτηκε πρώτο ανάμεσα σε 24 πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις και θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 4 έτη, με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ.
Στενή επαφή με... UFO στο Μεξικό: Στο «φως» βίντεο από εργαστηριακές...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 21 Σεπτεμβρίου 2023
Στο επίκεντρο της συζήτησης επιστημόνων και λάτρεων των UFOέχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες δύο μικροσκοπικά μουμιοποιημένα σώματα με μακρόστενα κεφάλια και τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι, ειδικά μετά την παρουσίασή τους στο Κογκρέσο του Μεξικού.
A.I. Insight Forum> Πρώτη φορά στην ίδια αίθουσα της αμερικανικής Γερουσίας...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 15 Σεπτεμβρίου 2023
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ NEW YORK TIMES
ΟElon Musk προειδοποίησε για τους πολιτισμικούς κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη, o Sundar Pichai της Google τόνισε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την επίλυση προβλημάτων υγείας και ενέργειας και ο Mark Zuckerberg της Meta αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών και διαφανών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΟElon Musk προειδοποίησε για τους πολιτισμικούς κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη, o Sundar Pichai της Google τόνισε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την επίλυση προβλημάτων υγείας και ενέργειας και ο Mark Zuckerberg της Meta αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών και διαφανών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μια τροφή τόσο πλούσια χωρίς ημερομηνία λήξης
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 14 Σεπτεμβρίου 2023
Υπάρχει μια τροφή που συνήθως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας αλλά δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα την καταναλώσουμε.
Συναγερμός για το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς – Τι είναι και γιατί...
- Λεπτομέρειες
- Category: ΥΓΕΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Τελευταία ενημέρωση : 13 Σεπτεμβρίου 2023
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς, το οποίο σύμφωνα με μια νέα μελέτη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο μυρμήγκι, με επιστημονική ονομασία το Solenopsis invicta, ενδημεί στην Νότια Αμερική αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Κίνα και την Αυστραλία κατά τον περασμένο αιώνα.