Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 
 
Τα κρυολογήματα, η γρίπη και οι συναφείς εποχιακές ασθένειες, είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Όλο και περισσότερες μητέρες και νεογνά επιβιώνουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως χάρη στην βελτιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δείχνουν σήμερα δεδομένα από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάθε 11 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα βρέφος ή μια έγκυος κάπου στον κόσμο.
 
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φρούτου και ενός λαχανικού; Η πιο απλή απάντηση είναι πως το ένα το τρώμε μαζί με τα αλμυρά κυρίως γεύματά μας, ενώ το άλλο είναι πιο γλυκό και το τρώμε σαν σνακ ή επιδόρπιο.
 
Η ιστορία μας κρύβει πολλά μυστήρια, αλλά κάποια από αυτά είτε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία είτε στο εξελιγμένο επίπεδο γνώσης, πολλά από αυτά έχουν ερευνηθεί και εξηγηθεί. Ωστόσο, κάποια παραμένουν μυστήρια και συνεχίζουν να προβληματίζουν ακόμα τους ερευνητές και τους επιστήμονες.
 
Η κατάθλιψη είναι η σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει πως η κατάθλιψη θα είναι σύντομα η δεύτερη μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, παθολογική οντότητα. Πράγματι, για τις γυναίκες ηλικίας 15-45, έχει ήδη γίνει το πιο συχνό πρόβλημα.
 
To υπάρχον απόθεμα του φαρμάκου μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως στο γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac ίσως περιέχεται ένα καρκινογόνο συστατικό. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εταιρεία Sandoz (θυγατρική της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac μέχρι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές αν ένα συστατικό του (ρανιτιδίνη) είναι δυνητικώς καρκινογόνο.
 
Εχετε αναρωτηθεί και εσείς… Υπάρχουν εξωγήινοι; Και αν ναι έχουν εμφανιστεί στη Γη;
 
Τη δική της απάντηση έδωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου μετά το σάλο που προκλήθηκε στο διαδίκτυο καθώς καθηγητής πανεπιστημίου σε Ίδρυμα της Γαλλίας αμφισβήτησε την συνεργασία της με τη NASA. 
 
Διεθνές Σχολείο Προχωρημένης Φυσικής διοργανώνει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο
Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και laser (www.ippl.hmu.gr) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (www.hmu.gr ) φιλοξενεί στο Ρέθυμνο με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης το πρώτο Διεθνές Σχολείο Προχωρημένης Φυσικής στα πλαίσια της Δράσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST CA17126 για την κατανόηση και την θεωρητική προσέγγιση ισχυρών ηλεκτρονιακών διεγέρσεων - TOWARDS UNDERSTANDING AND MODELLING INTENSE ELECTRONIC EXCITATION (www.cost-ca17126.industriales.upm.es/activities/training-schools/rethymno ).
Στο σχολείο θα επιμορφωθούν 35 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από 14 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και θα διδάξουν 25 ακαδημαϊκοί Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Το σχολείο θα λάβει χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου από 3/9/2019 έως 2/10/2019 ενώ τις τελευταίες δύο μέρες από 3/10/2019 και 4/10/2019 θα μεταφερθεί στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και laser στα Τρία Μοναστήρια.
 
Σίγουρα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή. Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι και το βράδυ που θα ξανακοιμηθούμε, έχουμε μια διαρκή τάση να... τσιμπολογάμε διάφορα σνακ, πέρα από τα κυρίως γεύματα που είναι ούτως ή άλλως... μεγάλα.