Ερευνητές στην Αυστραλία κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ στις ταχύτητες ίντερνετ, φτάνοντας τα 44.2 terabits/δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα αυτή είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερη από τις ήδη διαθέσιμες και αρκετή για να κατεβάσει 1.000 ταινίες σε HD ποιότητα μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο.
 
Μία κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
 
Το θέμα αυτό απασχόλησε πρόσφατα και τη φυσιοθεραπεύτρια, Monica Betchker της φημισμένης ιατρικής κλινικής «Cleveland» των ΗΠΑ, η οποία δίνει χρήσιμες συμβουλές για εκείνους που το τρέξιμο έχει γίνει αγαπημένη ρουτίν
 
Οι ερευνητές του έργου «HG nCoV19 test» έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο τεστ για την ταχεία επιτόπια (point-of-care) διάγνωση της νόσου Covid-19.
 
Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο ανταγωνίζονται σε μία πρωτοφανή κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό αλλά, στην Κίνα, ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία θεραπεία που έχει την δυνατότητα να σταματήσει την επιδημία.
 
Οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για έτοιμα γεύματα και αγόρασαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, στρεφόμενοι σε μια πιο υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος.
 
ΛΟΝΔΙΝΟ.
Ερευνα, βασισμένη σε δεδομένα που συνέλεξαν επιστήμονες σε διάστημα 25 ετών καταγράφοντας τις συνήθειες μετακίνησης προς τις εργασίες τους χιλιάδων πολιτών, διαπίστωσε ότι όσοι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η ποδηλασία, το περπάτημα, ακόμη και η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, με τους συντάκτες της μελέτης να ενώνουν τις φωνές τους σε όσους ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης προς τη δουλειά, όπως το ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Την έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που βασίστηκε σε στοιχεία απογραφών πληθυσμού μεταξύ 1991 και 2016 για 300.000 Βρετανούς πολίτες. Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για να μεταβούν στην εργασία τους έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους οδηγούν, αλλά και 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι ποδηλάτες είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο και 16% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.
 
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε σήμερα την συγκέντρωση εθελοντών για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ για το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca.
Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης Ι επί υγιών εθελοντών ξεκίνησαν τον Απρίλιο. Ο εμβολιασμός 1.000 εθελοντών έχει ολοκληρωθεί και παρακολουθείται η πορεία τους.
Η Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών θα περιλαμβάνει 10.260 ενήλικες και παιδιά και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει ενήλικες 56 έως 69 ετών, ενήλικες άνω των 70 ετών και παιδιά 5 έως 12 ετών και έχει ως στόχο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στα παιδιά.
Η Φάση ΙΙΙ σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Το εμβόλιο που φέρει την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 βασίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος (ChAdOx1) που προσβάλλει τους χιμπατζήδες και το οποίο έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να είναι αδύνατον να προσβάλει ανθρώπους. Στο σύμπλεγμα ChAdOx1 προστέθηκαν πρωτεΐνες ακκίδες (S) από τον ιό SARS-CoV-2 . Η πρωτεΐνη αυτή απαντάται στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη. Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακκίδα για να προσκολληθεί στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων για να επιτύχει την είσοδό του στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.
Εμβολιάζοντας με ChAdOx1 nCoV-19, ελπίζουμε να κάνουμε τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αναπτύσσει ανοσολογική απόκριση απέναντι στην πρωτεΐνη ακκίδα, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και στην πρόληψη της λοίμωξης, εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. (https://bit.ly/2XhETwM)
«Οι κλινικές δοκιμές εξελίσσονται πολύ καλά και τώρα ξεκινούμε έρευνες για να αξιολογήσουμε με πόσο αποτελεσματικό τρόπο το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενήλικες και να για να δοκιμάσουμε αν είναι σε θέση να προσφέρει προστασία για τον ευρύτερο πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Pollard του Oxford Vaccine Group.
Από την πλευρά της, η Mene Pangalos, εκτελεστική αντιπρόεδρος της AstraZeneca δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο για να αυξήσουμε την παραγωγή και διανομή και να διασφαλίσουμε ταχεία, δίκαιη και ισότιμη διανομή ενός προσβάσιμου εμβολίου».
 
Ξεκινά τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη η πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, για το νέο κορονοϊό. Συνολικά θα ληφθούν 1057 δείγματα από άτομα άνω των 18 ετών, με ηλικιακή, γεωγραφική και πληθυσμιακή διαστρωμάτωση.
 
Στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» έγινε για πρώτη φορά η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα, σε ασθενείς κοροναϊού.
 
Τα πορτρέτα πενήντα σημαντικών γυναικών που προσέφεραν πολλά στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. 50 ΑΤΡΟΜΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.