PEOPLE

Πέθανε ο Τάκης Μόσχος!

Ο δημοφιλής ηθοποιός Τάκης Μόσχος πέθανε σε ηλικία 68 ετών μετά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. 

Από τις 28 Απριλίου είχε γίνει  γνωστό πως ο Τάκης Μόσχος έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και έπεσε σε κώμα μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια. 

 Ο ηθοποιός νοσηλεύτηκε όλο αυτό το διάστημα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Metropolitan Generan και φίλοι και γνωστοί είχαν απευθύνει έκκληση για τη στήριξή του. 

Έγινε γνωστός από τον ρόλο του Αργύρη στην ταινία «Γλυκιά Συμμορία», για τον οποίο και βραβεύτηκε. 

Στο παρελθόν, ο Τάκης Μόσχος είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του εθισμού του στα ναρκωτικά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Η περιπέτεια που έζησε τον έσπρωξε να αλλάξει τη ζωή του, να φύγει από την Αθήνα και να ζήσει στη Σκόπελο.

Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως μοντέλο.

Ο πρώτος του ρόλος ήταν στην ταινία «Άγγελος» (1982) την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κατακουζηνού. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, έπαιξε στη «Γλυκιά Συμμορία» (1983) σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη.

Επίσης είχε υποδυθεί με επιτυχία ρόλους στο θέατρο σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές (Οι αισθηματίες, Αντιγόνη, Καρουζέλ, Κόκκινος Κύκλος, Η ζωή μας μια βόλτα).

 

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα και ο Τάκης Μόσχος ερμήνευσε το ρόλο μιας τραβεστί. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, πάλι η τύχη τον έσπρωξε στην “Γλυκιά Συμμορία”, μια ταινία ορόσημο, η οποία αντικατόπτριζε κάποιες από τις εμπειρίες του στην Γερμανία.

“Γλυκιά Συμμορία”
Επόμενος σταθμός του Τάκη Μόσχου η περίφημη “Γλυκιά Συμμορία” (1983), σενάριο – σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη, και μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το 2006 ψηφίστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ως μια από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες, κατακτώντας την 9η θέση. Η “Γλυκιά Συμμορία” το 1984, κυκλοφόρησε και σαν μυθιστόρημα, από τον δημιουργό της Νίκο Νικολαΐδη.

Τάκης Μόσχος: Ο Αργύρης από τη «Γλυκιά συμμορία» και τα πάθη του
Ο Τάκης Μόσχος βραβεύτηκε γι’ αυτήν του την ερμηνεία, όπως και για τον ρόλο του ως Λαπαθιώτης στο “Μετέωρο και σκιά” (1985). Η ταινία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας.

Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με την ομοφυλοφιλία του, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του και γενικά τις αντισυμβατικές και ενίοτε ακραίες επιλογές του.


Ο Τάκης Μόσχος έχει γυρίσει συνολικά 20 ταινίες, ενώ συμμετείχε σε επεισόδια του “Κόκκινου Κύκλου”, στο “Η ζωή μας μια βόλτα” και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές.

Τάκης Μόσχος: Ο τελευταίος ρόλος

Ένας από τους τελευταίους ρόλους στο κινηματογράφο ήταν στη ταινία “Οι Αισθηματίες” (2014) του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Τον Οκτώβριο του 2018 εγκατέλειψε προσωρινά τη Σκόπελο και µετακόµισε στην Κοζάνη, όπου συµµετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ “Ρωµαίος και Ιουλιέτα”, στον ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου.

Ωστόσο η υγεία του τον πρόδωσε και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα τέλη Μαρτίου ο ηθοποιός έπεσε σε κώμα μετά από μια νέα σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων και δεν ξύπνησε ποτέ.

documentonews.gr