Μπραντ Πιτ: Αυτοί είναι οι πιο όμορφοι άντρες στον κόσμο

Εξομολογήθηκε ότι η Γκουίνεθ Πάλτροου τον έκανε να πλένεται περισσότερο…
 

Στον Γιώργο Γραμματικάκη θα απονεμηθεί το εφετινό «Βραβείο Ηθικής...

Στον Γιώργο Γραμματικάκη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και καταξιωμένο συγγραφέα, θα απονεμηθεί το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου. Την σχετική πρόταση έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Βραβείου, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Δήμαρχος ανέφερε στην εισήγησή του: «Το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου, απονέμεται σ προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα, που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του τόπου μας.

Η ομόφωνη επιλογή όλων αυτών από την Επιτροπή του Βραβείου, η επιβεβαίωση κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο, και η αποδοχή των βραβεύσεων από την κοινωνία του Ηρακλείου, και γενικότερα της Κρήτης, “επικυρώνουν” την ευστοχία των απονομών. Αυτό το δημόσιο “Εύγε”, σε σημαντικές μορφές και ιδρύματα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Ηρακλείου, για όλους μας.

Με το Βραβείο αυτό (που πρέπει να αναφερθεί ότι το εμπνεύστηκε ο αλησμόνητος Μανόλης Καρέλλης), έχουν ως σήμερα βραβευθεί: ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και κατά την θητεία της παρούσας Δημαρχιακής Αρχής: Το 2016: ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης)• το 2017: ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης)• το 2018: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)• το 2019: ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)• το 2020, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λευτέρης Οικονόμου, και πέρυσι, το 2021, το Ίδρυμα «Ο Άγιος Σπυρίδων».

Για το 2022, προτείνω την απονομή του “Βραβείου Ηθικής Τάξεως”, στον Γιώργο Γραμματικάκη, μια προσωπικότητα του τόπου μας που ασφαλώς γνωρίζετε όλοι. Θα αναφέρω μόνον ορισμένα στοιχεία της πορείας του, και αναμένω έπειτα την γνώμη των μελών της Επιτροπής.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperιal College του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», και αργότερα και στο “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών” (CERN) της Γενεύης.

Ξεκίνησε την διδασκαλία το 1978, συμμετέχοντας συνάμα στην οργάνωση του νέου τότε Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1982 εξελέγη καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον Μάιο του 1990. Και ξανά από το 1993, επί μια ακόμα θητεία.

Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της “Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου”. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του “Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη”, και Αντιπρόεδρος της “Εθνικής Λυρικής Σκηνής”.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες “Το Βήμα”, και “Ελευθεροτυπία”. Υπήρξε, συνάμα, από το 1997 ως το 2002, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως Επισκέπτης Καθηγητής, τα έτη 1989 και 1990, στο Πανεπιστήμιο του Harνard, ασχολήθηκε με την Ιστορία της Επιστήμης.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές ο Γιώργος Γραμματικάκης, είναι συγγραφέας σειράς επιστημονικών βιβλίων, που όπως γνωρίζουμε όλοι, είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, φέρνοντας τους νόμους και την πορεία του σύμπαντος και στους μη ειδικούς. Αναφέρω ορισμένα εξ αυτών:

“Η κόμη της Βερενίκης” (1991),

“Κοσμογραφήματα” (1996),

“Η αυτοβιογραφία του φωτός” (2005),

“Συνομιλίες με το Φως” (2009)

“Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής” (2012).

Έχει, επίσης, επιμεληθεί επιστημονικά τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ1:

“Αναζητώντας την Βερενίκη” (1997),

“Στα μονοπάτια της Επιστήμης” (2008),

“Συνομιλίες για την Επιστήμη” (2009),

“Μονά ζυγά δικά σας” (2011).

Έχοντας πάντα εγρήγορση και έννοια για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, τον Μάιο του 2014 πολιτεύτηκε, και μας εκπροσώπησε στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η πρόταση του Δημάρχου έγινε ομοφώνως και ενθέρμως δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής, που εξήραν την πολύχρονη παρουσία και την μεγάλη προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στην επιστήμη του, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην κοινωνία του τόπου μας.

Η πρόταση θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η αστεία ιστορία για τον τουρίστα που ρώτησε την...

Ο πρώην σωματοφύλακάς της Ελισάβερ, Ρίτσαρντ «Ντικ» Γκρίφιν, αποκαλύπτει τη σκανδαλιάρικη πλευρά της προσωπικότητάς της που το κοινό σπάνια έβλεπε
 

Αντετοκούνμπο - Eurobasket: Η πρώτη ανάρτηση μετά το τέλος της διοργάνωσης

Η συγκινητική ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο για την Εθνική Ομάδα.
 

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Tαξίδι “αστραπή” στην Ελλάδα

Μίλησε στους δημοσιογράφους για την ομορφιά της Ελλάδας
 

Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια...

Των Giacomo Tognini & Carlie Porterfield
 

Ο «σεξουαλικός φάκελος» του Μακρόν - Οι... καυτές λεπτομέρειες που...

Ο Τραμπ είχε στην κατοχή του απόρρητο φάκελο για τον Μακρόν τον οποίο λέει πως πήρε το FBI όταν εισέβαλε στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, μαζί με κούτες με άλλα απόρρητα έγγραφα
 

Όχι πια δισεκατομμυριούχος: Ο επιχειρηματίας που χάρισε την εταιρεία...

Να χαρίσει ολόκληρη την εταιρεία του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αποφάσισε ο ιδρυτής της Patagonia, Yvon Chouinard. Ο επιχειρηματίας, που ίδρυσε την εταιρεία ρούχων εξωτερικού χώρου το 1973, ήταν δισεκατομμυριούχος και όπως λέει, αποφάσισε να «επανασχεδιάσει τον καπιταλισμό».
 

To ειδύλλιο του 89χρονου μεγιστάνα πετρελαίου και της 26χρονης playmate, το...

Ο γάμος του δισεκατομμυριούχου και της στρίπερ που έγινε μοντέλο συγκλόνισε τα μέσα ενημέρωσης το 1994 – και τελικά οδήγησε σε υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 

Παρίσι 1965: Κρητικοί υποδέχονται την Ειρήνη Παππά με λύρες...

Τον Μάρτιο του 1965, η Ειρήνη Παππά έφτασε στο Παρίσι για την παρουσίαση της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς». 
 

Ο γενέθλιος τόπος τίμησε το Χαρ. Γαργανουράκη για την πορεία και το...

Το γνωστό τραγουδιστή και λυράρη, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τίμησε ο γενέθλιος τόπος του, το χωριό Άγιος Θωμάς Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Λόγιος».