Γεύσεις νηστείας: 5 συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα τιμάμε όσπρια, θαλασσινά και λαχανικά εποχής σε μοντέρνες εκδοχές, γιατί νηστεία σημαίνει πιάτα θρεπτικά αλλά και πεντανόστιμα.

 Χταπόδι γιουβέτσι με ντοματίνια, κάππαρη, φύλλα κάππαρης και ελιές

1 ώρα και 10΄| Εύκολα| 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μερίδες
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. πιπεριά, σε μικρούς κύβους
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
300 γρ. ντοματίνια, σε χοντρές ροδέλες
700 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
280 γρ. κριθαράκι
30 γρ. κάππαρη ψιλοκομμένη
50 γρ. ελιές καλαμών, σε ροδέλες
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
12 φύλλα κάππαρης
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μίια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για 2΄-3΄ . Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του προσθέτουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 2΄.

 

Προσθέτουμε το χταπόδι, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει, για περίπου 15΄-20΄.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε ξανά το χταπόδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Σουπιές κοκκινιστές με μαυρομάτικα φασόλια, μάραθο και λιαστές ντομάτες
1 ώρα και 30΄| Εύκολο |4 άτομα 

Υλικά
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
280 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
3 φύλλα δάφνης
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
120 ml λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τα μαυρομάτικα με τα δαφνόφυλλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις μαλακώσουν προσέχουμε μην παραβράσουν και λιώσουν. Τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν, για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε με μισό φλιτζάνι νερό, κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Τέλος, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα, τις λιαστές ντομάτες και τον μάραθο, αφήνουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Αρακάς λαδερός με σπαράγγια και αγκινάρες
50 λεπτά| Εύκολο| 4 άτομα

6 αγκινάρες φρέσκιες, καθαρισμένες
2 λεμόνια, τον χυμό
ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
3 καρότα, σε ροδέλες
2 πατάτες καθαρισμένες, σε χοντρούς κύβους
500 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα, κομμένα στα 3
500 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιών για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 4΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε να βγάλει τα αρώματά του, ρίχνουμε τις ντομάτες και τον άνηθο, αλατίζουμε ελαφρώς και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να καλυφθούν τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10΄ προτού σερβίρουμε.


1 ώρα| Εύκολο| 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. μανιτάρια μορχέλες μουλιασμένες σε ζεστό νερό
500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε χοντρές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
130 ml κόκκινο ξηρό κρασί
3 φύλλα δάφνης
500 γρ. χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια, τα αφήνουμε λίγο να μαραθούν για περίπου 4΄.
Μετά ρίχνουμε και τα μανιτάρια με το σκόρδο να σοταριστούν κι αυτά για άλλα 2΄. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν το στιφάδο είναι έτοιμο και τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί.

Τατέν με ντομαντίνια και βασιλικό
35 λεπτά| Εύκολο| 4 άτομα

Υλικά
2 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας  καστανή ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
5 κουτ. σούπας  βαλσαμικό ξίδι
1 φύλλο σφολιάτας
500 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
μικρά φύλλα βασιλικού

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το βαλσαμικό ξίδι και βράζουμε για 1΄ μέχρι να καραμελώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο 200°C. Κόβουμε έναν κύκλο σφολιάτας διαμέτρου 9 εκ., δηλαδή να είναι η διάμετρος λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του τσερκιού. Ακουμπάμε το τσέρκι σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι τα καραμελωμένα ντοματίνια, στη συνέχεια καλύπτουμε με τον δίσκο σφολιάτας, φέρνοντας τη ζύμη μέσα στο τσέρκι και προς τα κάτω. Ψήνουμε για 20΄.
Ξεφορμάρουμε την τάρτα και διακοσμούμε με φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστή.

πηγη https://cantina.protothema.gr/