Η Κρήτη στην… πρίζα

Από αλλού το… περιμέναμε και τελικά από αλλού μας έρχεται. Ακούμε τα τελευταία χρόνια για τον “θησαυρό” υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης...

αλλά θα αργήσουμε να τον θαυμάσουμε. Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών είναι ανύπαρκτο μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση, διά στόματος Σκουρλέτη, επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές ώστε να τελειώσει με τα “οικόπεδα” στη Δυτική Ελλάδα, με την Κρήτη να εντάσσεται προφανώς στα δύσκολα εγχειρήματα όπως περιέγραψε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες μιλώντας στο επίσημο δείπνο της διεθνούς πετρελαϊκής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πολύπλοκη γεωλογία, αρκετά μεγάλα βάθη θάλασσας, δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη στεριά, αλλά και χαμηλές τιμές του αργού, καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Τα δεδομένα πάντως δεν αμφισβητούνται. Τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά και μένει να αξιοποιηθούν στο απώτερο μέλλον. Μέχρι τότε πάντως, η Κρήτη δεν μένει εκτός ενεργειακού “παιχνιδιού”. Αντιθέτως έρχεται ξανά στο επίκεντρο.

Το ξεκίνημα γίνεται με το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο, ενώ μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο αγωγός “East Med” που θα συνδέσει Ισραήλ – Κύπρο και Κρήτη, μεταφέροντας φυσικό αέριο στην Ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κυπριακά δημοσιεύματα έκαναν πρόσφατα λόγο για επιφυλάξεις των Ισραηλινών κυρίως για τις τεχνικές δυσκολίες και το κόστος του έργου. Ο αγωγός όμως έχει χαρακτηριστεί “Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος” της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα διασύνδεση. Το καλώδιο “Interconnector” που σχεδιάζεται να συνδέει Ισραήλ – Κύπρο – Κρήτη και Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι η Κρήτη είναι στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Ζητούμενο για τον απλό πολίτη αφενός να δει φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος και νέες θέσεις εργασίας αφετέρου να μην γίνουν τα παραπάνω σε βάρος του περιβάλλοντος.
Μέχρι να δούμε αποτελέσματα, λοιπόν, παραμένουμε στην… πρίζα.

-haniotika-nea.gr/