Πόσες θερμίδες «καίτε» σε καθημερινή βάση

Write a comment

Καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο, καίτε θερμίδες. Όσο απίθανο και αν σας ακούγεται, το σώμα σας δεν σταματά ποτέ να καίει θερμίδες. Ακόμα και όταν κοιμάστε, διαβάζετε ή κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ σας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτείτε και δεν πάτε για προπόνηση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καίει περισσότερες από 2.000 θερμίδες, χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα, ωστόσο, σημαίνοντα ρόλο παίζουν η ηλικία και το φύλο σας.

Με άλλα λόγια, αντιπροσωπεύει τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός δαπανά ενέργεια (θερμίδες) για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, η αναπνοή ,o χτύπος της καρδιάς, η πέψη των τροφίμων. Ο μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από: το φύλο, το ύψος, την ηλικία, την αναλογία μυών προς λίπος, το θυροειδή αδένα, αλλά και γενετικούς παράγοντες.

 

Χρησιμοποιώντας μεταβλητές όπως το βάρος, το ύψος και την ηλικία, μπορείτε να βρείτε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σας, μέσω της εξίσωσης Harris-Benedict. Ωστόσο, πλέον, υπάρχουν και τα «έξυπνα ρολόγια» που μπορούν να σας δώσουν μια ακριβή μέτρηση των θερμίδων που καίτε σε καθημερινή βάση.

Ας δούμε, όμως, πως διαμορφώνεται κατά μέσο όρο ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ανδρών και γυναικών από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ:

Ηλικία 20: 2.020 θερμίδες (άνδρες)/1.559 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 30: 1.964 θερμίδες (άνδρες)/1.516 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 40: 1.907 θερμίδες (άνδρες)/1.473 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 50: 1.850 θερμίδες (άνδρες)/1.429 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 60: 1.793 θερμίδες (άνδρες)/1.386 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 70: 1.737 θερμίδες (άνδρες)/1.343 θερμίδες (γυναίκες).

Ηλικία 80: 1.680 θερμίδες (άνδρες)/1.300 θερμίδες (γυναίκες).

Στα περισσότερα άτομα, όπως αναφέραμε παραπάνω, το BMR αντιπροσωπεύει περίπου το 60% έως 70% της ημερήσιας καύσης θερμίδων. Κατά συνέπεια, γίνεται κατανοητό ότι για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, πρέπει να πάτε γυμναστήριο ή εν γένει να ασκηθείτε.

Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες κινήσεις. Θα πρέπει να εστιάσετε στη σωματική δραστηριότητα (για την αύξηση της μυϊκής μάζας), στη διαχείριση του άγχους (για τον περιορισμό της κορτιζόλης), στον ποιοτικό ύπνο και στη σωστή διατροφή (περισσότερη πρωτεϊνη), δημιουργώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

πηγη https://www.newsit.gr/

Write comments...
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.